Vijesti

Svečano u Novoj Gradiški - dan grada posjetio i predsjednik Republike

 Uz blagdan  Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije danas je u Novoj Gradiški, svečanom sjednicom Gradskog vijeća Domu kulture, obilježen Dan Grada. Sjednici je prethodilo polaganje vijenaca kod Spomen obilježja poginulim, smrtno stradalim i umrlim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu i kod biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Čestitajući svim okupljenima Dan grada, svečanu  sjednicu Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška otvorila je predsjednica Dinka Matijević, istaknuvši dobru suradnju s gradonačelnikom i članovima Gradskog vijeća koja je rezultirala brojnim ostvarenim i započetim projektima.

Detaljnije o svim realiziranim i započetim projektima nešto više rekao gradonačelnik Grada Nove Gradiške Vinko Grgić također naglasivši kako je sve učinjeno u sinergiji i zahvaljujući dobroj suradnji s Gradskim vijećem. 

Svečanoj sjednici Vijeća nazočio je i predsjednik Republike Zoran Milanović koji je kazao da je Nova Gradiška grad koji živi u svojoj punini, razvija se, zarađuje i ne umire. Ljudi će odlaziti, dolaziti, vraćat će se, ustvrdio je na svečanosti predsjednik Republike. Komentirao je proračun Nove Gradiške rekavši kako vidi da većinu proračuna predstavljaju europska sredstva. - 15 milijuna eura je ozbiljan novac. To su novci o kojima nekada, na ovoj razini, nismo mogli ni razmišljati u Hrvatskoj. I dobro je da je tako. To je europski novac, ali i naš novac, ustvrdio je Milanović dodavši kako svaki nepotrošeni euro predstavlja promašaj za koji treba tražiti posebno opravdanje i razlog.

Nova Gradiška je, kazao je, primjer toga kako se pametno radi u okviru mogućeg i to se vidi na svakom koraku.

Kao primjer pametno uloženog novca iz EU fondova istaknuo je Tehnološko inovacijski centar u Novoj Gradiški koji je upravo otvoren u okviru realizacije projekta Centra kompetencija za napredno inženjerstvo Nova Gradiška (CEKOM NING), a koji je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Ovaj grad je imao tradiciju kvalitetne metalne prerađivačke industrije, a to na neki način opet imate ovdje. Zarade se rade upravo na ovome i ovo bih svakome preporučio. Od ovoga će se sigurno razviti neki novi poslovi na razini znanja i zarade koju nema svatko, rekao je Milanović.

Spomenuo je i Slavonski Brod i tvrtku Đuro Đaković u koju su stigli prvi primjerci američkih borbenih vozila Bradley za koja je kazao: Nije to samo stvar Hrvatske vojske. Time se ojačava vojska, ali će se to raditi u "Đuri Đakoviću, to će raditi naši stručnjaci. Ideja je bila da se cijeli posao radi ovdje i da zadovoljna bude i vojska, da građani dobiju bolju razinu sigurnosti, ali i da se posao da firmi koja mora raditi jer će inače izgubiti znanje i ljude.

Osim predsjednika Milanovića, kako se navodi u priopćenju, na skupu su govorili i  prvi gradonačelnik Nove Gradiške Ante Šolić i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, a u sklopu svečane sjednice uručena su javna priznanja i godišnje nagrade najzaslužnijim pojedincima za doprinos razvoju Grada.


08.12.2023 17:18:10

Facebook Twitter Instagram