Vijesti

Svjetski dan romskog jezika u Zagrebu i Osječko-baranjskoj županiji

Svjetski dan romskog jezika, koji se obilježava 5. studenog jedan je od tri praznika Roma. Na međunarodnoj konferenciji održanoj u Zagrebu 5. studenog 2008. godine predstavnici Roma iz 17 zemalja svijeta usvojili su i potpisali Povelju o proglašenju 5. studeni za Svjetski dan romskog jezika.

Godinu dana kasnije na Međunarodnoj konferenciji održanoj također u Zagrebu donesena je Deklaracija kojom se 5. studenog proglašava Svjetskim danom romskog jezika.

Izuzetno bogat i veoma konstruiran, romski jezik nosi korijene iz sjeverne Indije. Ima 150 dijalekata, te se govori u isto toliko zemalja svijeta.

Ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana romskog jezika održat će se na više lokacija i uz raznovrstan program. Središnje obilježavanje planirano je 5. studenog u prostorijama Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”.

Isti dan u sklopu programa počinju  Dani romske kulture u Osječko – baranjskoj županiji i to otvaranjem izložbe Tisuću godina migracija Roma u Etnološkom centru baranjske baštine u Belom Manastiru te plesnom točkom u izvedbi Umjetničke škole Beli Manastir.

Dan poslije, 6. studenog, u 11 sati najavljeno je otkrivanje skulpture u Parku 5. studeni u Belom Manastiru, a u 17 sati tribina povodom Dana romske kulture i Svjetskog dana romskog jezika u Centru za kulturu Sigmund Romberg u Belišću. Nakon tribine bit će prikazan film o Romima s područja Belišća te će RKUD Crvena jabuka održati glazbeni nastup.

 

Završno, 7. studenog, promocijom filma I mi smo branili Hrvatsku: Romi u Domovinskom ratu u Centru kulture ‘Matija Petar Katančić u Valpovu s početkom u 17 sati zatvara se program obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika.

05.11.2020 12:51:00

Facebook Twitter Instagram