Eu projekt

Tjedan Istre u Europskom parlamentu

 Ovotjedna miniplenarna sjednica Europskog parlamenta, počela je Tjednom Istre. Posjetitelji i zastupnici tako su mogli uživati u nastupima istarskih KUD-ova, ali i izložbi o prirodnim ljepotama, pohvalio se zastupnik i organizator ovog događaja Ivan Jakovčić- Srce mi je puno nakon tolikog truda da predstavimo ono najbolje, istarsko maslinovo ulje koje je četvrti put proglašeno najboljim na svijetu.

Zato je organizirao i degustaciju maslinovog ulja koje je dobilo i oznaku izvornosti- To je indirektno priznanje kvalitete od strane EU, i pokazatelj da je odličan proizvod, pa i jako skup, ali s razlogom.

Kao dominantna tema i ovaj se put nametnuo Brexit, obzirom na posljednje zasjedanje britanskog parlamenta i njihovu nemogućnost dogovora. Tonino Picula kazao je kako se na ovaj način Europska unija suočila sa problemom da cijela procedura bude zaključena prije izbora kako bi se spriječilo da Brexit negativno utječe na izbore, ali i strukturu nakon izbora. Mora se riješiti pitanje je li UK uopće dio EU, što znači ima li uopće zastupnike u parlamentu i ima li pravo glasa na brojna pitanja, zaključio je Picula.

Treba učiniti sve da Velika Britanija ode u uređenim okolnostima, kako bi svima bio lakši razlaz.

Ovoga puta susreli smo se i sa Jozom Radošem koji se osvrnuo na lošu hrvatsku praksu korištenja europskih fondova- Osobito u energetici, tu se vidi loše planiranje, stvara se neizvjesnot, novci se prebacuju iz fonda u fond, a u konačnici su nezadovoljni građani i institucije koji te fondove koriste, kazao je Radoš.

Treba stoga razbiti pojedine mitove o fondovima i angažirati se sa hrvatske strane kroz ministarstva i agencije, da cijeli proces teče lakše.

 

Emisija je emitirana 5. travnja u 16 sati.

05.04.2019 16:15:53

Facebook Twitter Instagram