Vijesti

Tko je kriv za slab odaziv na Dan branitelja Brodsko-posavske županije?

Proteklog vikenda obilježen je Dan branitelja Brodsko-posavske županije, a bogat trodnevni program organizirala je Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije koja u svom sastavu okuplja preko 20 udruga, uključujući i djecu i roditelje poginulih branitelja.

Unatoč tome što su organizirane brojne aktivnosti poput okruglih stolova, predavanja, zborskog pjevanja, pa i likovne akademije, primjetan je bio slab odaziv branitelja i građana. Dapače, ovog tjedna svoju press konferenciju i polaganje vijenaca održala je HVIDRA, zajedno sa Udrugom dragovoljaca Domovinskog rata i Udrugom veterana treće Gardijske brigade. Kako su istaknuli, željeli su tim činom ukazati na slab odaziv branitelja na središnje programe Dana, a Štefan Paun, predsjednik županijskog ogranke HVIDRE, naveo je kako problem seže od osnivanja Koordinacije zbog određenih pravnih značajki, a već tada određene udruge nisu imale ni pravo glasa. Problemi su nastali već pri prvom obilježavanju Dana branitelja prošle godine. Organizaciju je preuzela Koordinacija, no tada su se, obzirom da se radilo o prvom takvom događanju, ipak odazvali i članovi ostalih braniteljskih udruga ovog područja..

Zato je svoju medijsku konferenciju jučer održala i sama Koordinacija udruga na kojoj su istaknuli kako su članovi HVIDRE i ove godine sudjelovali u programima i komemoraciji, no njeno vodstvo nije. Također su kazali kako problem nije u njihovom pravnom sastavu jer nisu jedina Koordinacija koja djeluje kao udruga. Što se slabog odaziva tiče, ni oni sami ga ne niječu, ali što bi mogao biti razlog?

Glasnogovornik Koordinacije Vlatko Krznarić za početak je istaknuo kako su u organizaciju programa utrošili puno truda i kako su ponosni na svoj program- Razlozi slabe posjećenosti i nezainteresiranosti za ovaj događaj kriju se u svima nama. Posebice u braniteljskoj populaciji, ali i u građanima Slavonskog Broda, Nove Gradiške i u cjelini Brodsko-posavske županije, koji su u gotovo neprimjetnom broju izašli pozdraviti pobjedničku hrvatsku vojsku i policiju.

Dapače, istaknuo je da je slab odaziv bio i na svečanu akademiju koju su organizirali, ali su ponovili da su pozivnice dobili- svi, od udruga, do predstavnika lokalne, županijske i državne vlasti- Da li je tim činom upućena poruka hrvatskim braniteljima ili političkim dužnosnicima, ostaje nam za razmišljanje- kazao je Krznarić.

No, u jednome su osobito uporni, a to je isticanje da ne žele politikanstvo kao ni služenje političkim interesima koji razdvajaju braniteljsku zajednicu. Dapače, kao koordinacija žele raditi na ujedinjenju i zajedništvu, kažu. Tome u prilog ide i činjenica da su pri obilježavanju određenih godišnjica po prvi put utjecali i na promjenu državnog protokola, kako bi pri polaganju vijenaca i odavanju počasti, u prvom planu bili roditelji djece i branitelja poginulih u ratu, a ne političari. 

Facebook Twitter Instagram