Vijesti

Tko su to kreativni građani?

'Kreativni građani' bila tema današnjeg informativnog predavanja na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti, u organizaciji Europe direct centra Slavonski Brod.

Kako je Iva Sedlić kazala, cilj ovakvih centara diljem Hrvatske je povezivanje građana sa europskim politikama i mogućnostima, a u prilog tome- i danas us zainteresirani građani mogli čuti nešto novo o programima Europa za građane 2014.-2020. i Kreativna Europa.

Prvi je namijenjen angažiranim građanima i raznoraznim inicijativama, a kako je ispričala Željka Markulin iz Vladinog ureda za udruge, upravo je Brodsko-posavska županija pri samom vrhu po povlačenju sredstava iz ovog programa, zbog aktivnosti koje provodi Europe direct.

Program Kreativna Europa došla je predstaviti Petra Šloser, stručna suradnica iz Ministarstva kulture, koja je pojasnila da se ovaj program dijeli na dva programa- jedan je usmjeren na medije poput filma ili videoigara, a drugi služi kao podrška kreativnom sektoru.

I Šloser je pohvalila angažman hrvatskih građana, odnosno udruga i institucija koje su dosad povukle sredstva, a važno je znati da se novi natječaji uskoro otvaraju. Također, obzirom da je Rijeka aktualna Europska prijestolnica kulture, potiče se promišljanje o europskim temama kroz kulturno-umjetničke sadržaje.

15.01.2020 11:54:11

Facebook Twitter Instagram