Vijesti

Tržište željezničkih usluga: Putnici se vraćaju vlakovima

 U trećem tromjesečju ove godine HŽ Putnički prijevoz d.o.o. prevezao je 10,2 posto više putnika, a broj putničkih kilometara porastao je za 1,9 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Istovremeno, kada su u pitanju pokazatelji teretnog željezničkog prijevoza, uočen je trend smanjenja prijevoza robe. Teretnim željezničkim prijevozom u trećem je tromjesečju ove godine prevezeno 9,9 posto manje robe uz 14 posto manje ostvarenih tonskih kilometara u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Teretni prijevoznici zabilježili su i smanjenje prihoda od prijevoza robe za 3,1 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Povijesni teretni prijevoznik, HŽ Cargo d.o.o., prevezao je 12,8 posto manje robe uz 15,9 posto manje tonskih kilometara, a istovremeno su ostali teretni željeznički prijevoznici prevezli 8 posto manje robe i ostvarili 11,7 posto manje tonskih kilometara. HŽ Cargo d.o.o. je na kraju trećeg tromjesečja ove godine imao udjel od 37,8 posto ukupno prevezene robe i 52,4 posto ostvarenih tonskih kilometara. Od ukupno 19 teretnih željezničkih prijevoznika 13 ih je bilo poslovno aktivno dok šest prijevoznika u trećem tromjesečju nije prevozilo robu.

Pokazatelji tržišta željezničkih usluga dostupni su na mrežnim stranicama Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) na 
poveznici.

 

15.12.2023 13:35:53

Facebook Twitter Instagram