Vijesti

U Bebrini održana javna tribina projekta "Edukacija i obavješćivanje građana o kvaliteti zraka u Sl. Brodu"

Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Brodsko-posavske županije, u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo, gradom Slavonskim Brodom i CTR - Razvojnom agencijom Brodsko-posavske županije, već nekoliko godina provodi projekt "Edukacija i obavješćivanje građana o kvaliteti zraka u Slavonskom Brodu". S obzirom da onečišćeni zrak ne stvara probleme samo Brođanima, već i stanovnicima susjednih općina, u Bebrini je održan okrugli stol kojemu je cilj bio informirati stanovnike o onečišćenju i njegovom utjecaju na zdravlje. 

 

Kao mjesto održavanja okruglog stola Bebrina je izabrana upravo zato što je riječ o općini koja se naslanja na Slavonski Brod, i koja je zbog svoje blizine također izložena onečišćenju. Upravo zahvaljujući projektu "Edukacija i obavješćivanje građana o kvaliteti zraka u Slavonskom Brodu" koji se provodi već nekoliko godina, o kvaliteti zraka na ovom području danas znamo mnogo. Osvrt na podatke s kojima trenutno raspolažemo, u Bebrini je predstavio i doktor Zdenko Sonicki, iz Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar.  

Na okruglom stolu sudjelovali su i stanovnici Općine Bebrina, načelnik Ivan Brzić te učenici Osnovne škole "Antun Matija Reljković". Zaključci istraživanja za sada su još uvijek neizvjesni, ali i nepotpuni jer će istraživanje trajati još dvije godine. Prekretnica u analiziranju kvalitete zraka u Slavonskom Brodu, moglo bi biti gašenje rafinerije na godinu dana. Ono što sada već znamo, istaknuo je doc. dr. sc. prim. Ante Cvitković, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, je da rafinerija nije jedini onečišćivač zraka, te da značajnu ulogu u zagađenju imaju i primjerice promet ili kućna ložišta. 

13.02.2019 11:59:59

Facebook Twitter Instagram

Foto galerija