Vijesti

U Centru mladih u sklopu projekta KUL centar održane prve radionice

U sklopu projekta Kulturni centar mladih – Razvoj javno-civilnog partnerstva u kulturi u Slavonskom Brodu (KUL centar) održane su prve radionice u prostorijama Centra mladih u Ulici Ante Starčevića 11 u Slavonskom Brodu.

Udruga Fotoklub Kadar održala je od 7. do 12. siječnja 2019.  prvi ciklus radionica digitalne fotografije namijenjen djeci školskog uzrasta od 10 do 16 godina. Radionicama je prisustvovalo petnaestak polaznika koji su učili osnove digitalne fotografije: kako se fokusirati na bitno tijekom fotografiranja, kadriranje, postavke fotoaparata, razumijevanje fotografije i na kraju samo fotografiranje i obradu fotografija. Polaznici su u ugodnom okruženju i pod stručnim vodstvom članova Udruge Fotoklub Kadar SB naučili nešto novo o fotografiji i fotografiranju. Nakon održanih radionica polaznici su svoje radove pokazali na izložbi koja se održala 16. siječnja 2019. u 20 sati u prostorijama Centra mladih u Slavonskom Brodu. Izložbu su mogli posjetiti svi zainteresirani građani.

Sa svojim aktivnostima u projektu  započela je još jedna udruga, Udruga „Kameleon i Mreža“ koja je 12. siječnja 2019. od 18 do 20 sati u prostorijama Centra mladih održala svoju prvu radionicu, radionicu prijevoda tekstova glazbenih dijela i glazbenu slušaonicu pod nazivom „U ringu.“ Radionica je bila namijenjena adolescentima, 7. i 8. razredima osnovnih škola, srednjoškolcima, studentima, ali i ostalim zainteresiranim građanima. Radionici su prisustvovali učenici 1. razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije „Matija Mesić“ iz Slavonskog Broda, članovi Udruga „Kameleon i Mreža“ i Kino kluba „Paluba 7“ te ostali zainteresirani građani. Voditelj radionice bio je profesor Željko Parlov.

Nakon pozdravnih riječi, polaznici su mogli saznati nešto više o projektu Europske unije Kulturni centar mladih – Razvoj javno-civilnog partnerstva u kulturi u Slavonskom Brodu (KUL centar). Tema radionice bio je prijevod poeme „Thick as a Brick“ Iana Andersona, vodećeg vokala grupe Jethro Tull, a koja je ujedno i naslov njihovog petog studijskog albuma.

U prvom dijelu radionice polaznici su slušali 1. dio poeme i prijevod originalnog teksta na hrvatski jezik, a u drugom dijelu poslušali su drugi dio poeme s prijevodom. Voditelj radionice Željko Parlov uveo je sudionike u svijet rock 'n' roll stvaralaštva sedamdesetih s naglaskom na autentično stvaralaštvo Iana Andersona. Zbog složenosti poeme, u prijevodu se trebalo pronaći prikladne izraze i fraze na hrvatskom jeziku kojima bi se najbolje mogao dočarati svijet poeme.

udruga „Kameleon i Mreža“ održala je još jednu radionicu, radionicu kreativnog pisanja pod nazivom „Piši ponekad…“ 14. siječnja 2019. od 18 do 20 sati u prostorijama Centra mladih.  Na radionici je sudjelovalo 13 sudionika. Bili su tu učenici 2. razreda opće gimnazije „Matija Mesić“ iz Slavonskog Broda, članovi Udruge „Kameleon i Mreža“ i ostali zainteresirani građani. Polaznike je pozdravio i uvodnu riječ o projektu održao predsjednik Udruge „Kameleon i Mreža“ dr. Jugoslav Gojković. Radionicu je vodila profesorica Darija Mataić Agičić koja je polaznicima predstavila mogućnosti radionice kreativnog pisanja s naglaskom na pisanje kreativne priče. U drugom dijelu radionice polaznici su kroz razgovor predlagali ideje za pisanje kratkih priča, a prihvaćena tema o kojoj će pisati je MOST.  Sljedeća radionica održat će se za mjesec dana.

 

 

21.01.2019 15:02:20

Facebook Twitter Instagram