Vijesti

U Državnom arhivu otvorena izložba Bajka zvjezdana

 U izložbenoj dvorani Državnog arhiva u Slavonskom Brodu (Cesarčeva 1), u utorak 10. siječnja predstavljena je memoarska knjiga Vesne Parun “Kad ptica prestane voljeti” te će biti otvorena izložba “Bajka zvjezdana”. Nakladnik knjige je Hrvatski državni arhiv (HDA) iz Zagreba, a ista institucija je postavila izložbu o Vesni Parun. Knjigu će u Slavonskom Brodu predstaviti urednici Denis Derk i Marina Selnik, ujedno i priređivačica  knjige. O izložbi i njenom katalogu govoriti će autori Marijan Bosnar (arhivski savjetnik iz HDA) te dr. sc. Melina Lučić (arhivska savjetnica iz HDA).

Organizatori ovoga kulturnog programa, koji počinje u 18 sati, su Državni arhiv u Slavonskom Brodu, Ogranak Matice hrvatske Slavonski Brod i Hrvatski državni arhiv. U glazbenom dijelu programa sudjelovati će učenici Glazbene škole Slavonski Brod.

O IZLOŽBI:

„U povodu  100. obljetnice rođenja pjesnikinje, Hrvatski državni arhiv u Zagrebu priredio je u listopadu 2022. u svome prostoru  izložbu Bajka zvjezdana koristeći se najvećim dijelom gradivom iz njezina osobnog fonda upotpunjenog s nekoliko komada gradiva iz drugih fondova u posjedu HDA-a. Kroz osamnaest tematskih plakata obuhvaćeno je Vesninih skoro osamdeset i devet godina života, ali i godine koje su uslijedile nakon njezine smrti. Vesna Parun predstavljena je i kao slikarica, dramatičarka, kazališna spisateljica, prevoditeljica i satiričarka…“

Tekst i izrada ilustracije: Domagoj Zovak

11.01.2023 13:17:18

Facebook Twitter Instagram