Vijesti

U Orubici održana jubilarna 18. manifestacija 'Kolo na dva štuka'

Kolo na dva štuka, tradicionalna folklorna manifestacija, prostala je punoljetna, i osamnaestu godinu za redom od zaborava sačuvala posebno kolo koje se pleše samo u ovome kraju.  Riječ je o kulturnom fenomenu koji  je zaštićen i kao nematerijalno kulturno dobro  hrvatskog naroda. Nažalost, niti ove godine nije izvedeno, ali kolo živi i dalje. Osim kroz ovu folklornu manifestaciju, sjećanje na kolo živi i kroz priče onih koji su ga nekada plesali. Iako su se vremena promijenila, brojni gosti u Orubici dokaz su da zaljubljenika u folklor još uvijek ima. Kao i uvijek, ovu manifestaciju uveličali su brojni KUD-ovi iz cijele Slavonije. 

Bogat program upotpunila je i bogata gastronomska ponuda. Jer nemoguće je doći u ovo selo kraj Save i ne probati neke od naširoko poznatih ribljih specijaliteta. Organizatori su i ove godine bili članovi lokalne Kulturno umjetničke udruge "Marijan Lanosović", kojima je potporu dala i Brodsko-posavske županija te župan koji je manifestaciju i otvorio. 

Ovu, sada već dobro poznatu, ne samo folklornu nego i gastro manifestaciju koja u Općinu Davor privlači brojne posjetitelje, podržava i načelnik Đuro Anđelković. Sve dok je zainteresiranih mladih ljudi koji vole običaje svoga kraja, živa je i nada da će se na nekoj od sljedećih manifestacije, ponovno zaplesati kolo na dva štuka. 

Facebook Twitter Instagram

Foto galerija