Vijesti

U Osijeku potpisan sporazum o suradnji pet slavonskih županija

 U Osijeku je jučer potpisan Sporazum o suradnji između pet slavonskih županija kojim utvrđuju zajedničke razvojne interese u pripremi i provedbi projekata te zajednički nastup u uredu Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije u Bruxelleseu, čija se realizacija očekuje tijekom iduće godine. Sporazum su potpisali župan Osječko baranjske županije Ivan Anušić, župan vukovarsko srijemske županije Božo Galić, zamjenik župana Brodsko-posavske županije Stjepan Bošnjaković, zamjenik župana Požeško-slavonske županije Željko Jakopović te zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak.

Svrha ovog Sporazuma je zajedničko djelovanje i sinergijski rad kao regije te zajednički nastup kako prema Vladi Republike Hrvatske, tako i prema europskim institucijama kroz ured u Bruxellesu. Nakon pokretanja projekta Slavonija, Baranja i Srijem, potpisivanja Razvojnog sporazuma i potpisivanja Master plana istočne Hrvatske, ovo je sad još jedan korak u suradnji pet županija.

"Želimo djelovati i raditi sinergijski kao regija i tako nastupati kako prema Vladi RH tako i prema europskim institucijama kroz ured u Bruxellesu. Time ćemo ojačati naš status, naše lobiranje i utjecaj pri Europskoj komisiji kao regija, ali i pred Vladom RH." – kazao je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

"Normalno da imamo pojedinačnih svojih projekata, ali ono što je najbitnije je da imamo niz zajedničkih projekata i u dijelu poljoprivrede gdje smo suglasni svih pet županija, i u dijelu drvnog sektora, a isto tako u dijelu turizma, a posebno imamo zajednički interes u rješavanju infrastrukturnih problema na ovom našem području" – kazao je župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić.

"Ovo je formalizacija naše suradnje iako ona postoji od ranije i drago mi je da je župan Anušić pokrenuo ovu inicijativu. Smatram da od današnjeg dana smo zapravo svi pozvani i obvezani na još jednu snažniju suradnju i jače povezivanje" - kazao je u ovoj prigodi Stjepan Bošnjaković, zamjenik župana Brodsko-posavske županije.

"Naša mala županija, njoj je ovo vrlo zanimljivo jer smo mali i po površini i po broju stanovnika tako da svaka inicijativa, udruženje i organizacija da budemo jači je dobrodošla, naročito za turizam jer imamo puno potencijala. Mi smo kao Slavonija, Baranja i Srijem u krugu 2% najnerazvijenijih regija u EU, ali zajednički, u novoj perspektivi, s novom NUTS II regijom možemo to promijeniti" – rekao je Željko Jakopović, zamjenik župana požeško-slavonske županije.

"Nakon pokretanja projekta Slavonija, Baranja i Srijem, potpisivanja Razvojnog sporazuma i potpisivanja izrade Master plana istočne Hrvatske ovo je sad jedan sljedeći korak u našoj suradnji, potpisivanje Sporazuma za ured u Bruxellesu. Na kraju bih samo rekao: zajedno smo jači. Nas pet županija imamo puno veću težinu kad zajedno nastupamo nego kad svaka od nas pokušava isto to postići pojedinačno."– dodao je Darko Žužak, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije.

05.12.2018 18:16:47

Facebook Twitter Instagram