Vijesti

U petak 1. veljače održava se Noć muzeja 2019.

 Hrvatsko muzejsko društvo u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim baštinskim institucijama i ove godine organizira Noć muzeja. Muzeji i sroedne institucije svoja će vrata otvoriti u petak, 1. veljače, besplatno od 18.00 do 01.00 sati. U nastavku sliijedi program u Slavonskom Brodu. Muzej Brodskog Posavlja i ove godine pripremio bogat i zanimljiv program:

18.00-24.00 IZLOŽBA 
Slavonski Brod - 30 godina zaštićene arheološke zone

18.00-23.00 RADIONICE
Centar za eksperimentalnu arheologiju iz Zagreba održat će radionice:
Od niti do tkanine/ Tehnike predenja, tkanja, tkalarije
Prapovijesni otisak
RADIONICA: "OD NITI DO TKANINE"
Demonstracije i radionica na temu tehnika proizvodnje tkanine u prapovijesno doba. Posjetitelji će se upoznati s cjelokupnim procesom nastanka tkanine, od pripreme sirovine do izrade tkanine na rekonstrukciji vertikalnog tkalačkog stana na utege te alatki korištenih u procesu tkanja kao i rekonstrukcija drugih alatki za tkanje (tkalačka rešetka, tkalačke pločice). 
1. Tehnike predenja
- Demonstracija - predenje sirove vune u niti pomoću drvenog vretena i replika pršljena/ utega za vretena.
2. Tehnike tkanja
- Demonstracija tehnika tkanja - Postavljanje i tkanje na rekonstrukciji vertikalnog tkalačkog stana na utege. Uz demonstraciju posjetitelji će moći samostalno isprobati tkati na tkalačkom stanu.
3. Tkalarije – radionica izrade tkanina tehnikom tkanja na drvenom okviru te pomoću replike alatke - tkalačke rešetke (izrada narukvica, pojaseva...). Sudionici radionice rukotvorine će moći ponijeti sa sobom.

RADIONICA: "PRAPOVIJESNI (O)TISAK"
– otiskivanje motiva na tkaninu i kožu uz pomoć replika prapovijesnih keramičkih pintadera i izrada predmeta od tkanine.
Korištena bojila napravljena su od prirodnih mineralnih i biljnih pigmenata. Sudionici će moći saznati odakle potječu pigmenti kakvi su korišteni u prapovijesti te što su to keramičke pintadere i čemu su mogle služiti.

19.00-24.00 PREZENTACIJA
Prikaz povijesnih zdanja i onih koja više ne postoje u materijalnom obliku digitalnom tehnologijom – novi prilozi
Ministarstvo kulture - Uprava za zaštitu kulturne baštine - Konzervatorski odjel u Slavonskom Brodu

19.00-23.00 OKUSI TRADICIJE
Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Regoč

21.00-23.00 GLAZBENI TRENUTCI

19.00-20.00 KUL -TURA BRODA 
razgledavanje grada uz vodstvo turističkog vodiča /polazak ispred Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića, Vukovarska 1 /a u 19 sati 
Udruge LIMA i Zebrica
19.00-20.00 S KAMEROM PO EUROPI- TV REPORTAŽA
Centar mladih, Starčevićeva 11, Slavonski Brod
Platforma 42 - platforma neprofitnih lokalnih radijskih postaja / Radio 92 fm
TV reportaže iz svakodnevnog života u državama EU. Budućnost EU ne ovisi samo o političkoj eliti nego i o svima nama, europskim građanima. Da bismo mogli oblikovati zajedničku budućnost po našoj mjeri prije svega moramo se međusobno bolje upoznati. Mi jedni o drugima zapravo vrlo malo znamo i još uvijek smo pretjerano skloni stereotipnim predodžbama, što u praksi često otežava gradnju europskog zajedništva. Iako na relativno malom zemljopisnom prostoru koji obuhvaća EU postoji silna šarolikost, razlike između nacija ipak su mnogo manje nego što se to čini na prvi pogled. Možda i prečesto zaboravljamo da svi mi pripadamo istom kulturno-civilizacijskom krugu oblikovanom na antičko-kršćanskim temeljima. Ivan, Johann, John, Jean, János, Juan, Giovanni samo su oblici istoga! Reportaže koje ćemo vidjeti rađene su s namjerom da gledatelje bolje upoznaju s drugima, s kojima dijelimo europski dom.

PRIGODNA PRODAJA MUZEJSKIH PUBLIKACIJA

 

Osim muzeja, u ovu manifestaciju su uključene i brojne galerije te baštinske, znanstvene i obrazovne ustanove diljem Hrvatske. Kao i ranijih godina, Noć muzeja obilježit će se i muzejima te galerijama grada Slavonskog Broda.

Program Noći muzeja u Galeriji umjetnina:

Galerija Ružić

Posjetitelji će moći razgledati Godišnju izložbu Foto- kluba kadar SB, a Kadrovci su i ovaj put priredili prigodno fotografiranje posjetitelja

Za najmlađe posjetitelje organizirana je radionica stvaranja i pripovijedanja priča za djecu "MOĆ PRIPOVJEDANJA - pripovijedanje u muzejskom okruženju" u sklopu projekta Galerokaz

Naziv radionice: Pssssst! Poslušaj, muzej ti priča....
voditelji: Vilinput
Vrijeme održavanja: 18:30 - 19:30

od 21:00 Glazbeni program uz HPD Davor

Likovni salon Vladimir Becić

mali salon: Posjetitelji će moći razgledati 14. izložbu novinske fotografije
veliki salon: izložba recentnih radova brodskih slikara uz online izložbu njihovih radova

Spomen- dom Dragutina Tadijanovića

Posjetitelji će moći razgledati izložbu "Dragutin Tadijanović: ravnatelj Instituta za književnost HAZU" 
19.00- 20:30 Prezentacija dječje IT radionice , 
U suradnji sa Connect IT udrugom za razvoj informacijsko-komunikacijskih tehnologija organizirana je radionica temeljena na ovogodišnjoj temi Noći muzeja Inovacije i digitalna budućnost. Polaznici će na grafičkim tabletima kreativno ilustrirati motive iz pjesama Dragutina Tadijanovića. 

19:00, 20:30, 22:00- Vodstva kroz stalni postav

31.01.2019 14:06:48

Facebook Twitter Instagram