Vijesti

U Pleternici održano završno misno slavlje Gospi od suza

 Sinoć je u marijanskom svetištu u Pleternici održano završno misno slavlje Gospi od suza.

S tisućama upaljenih svijeća, vjernici iz požeškog kraja, Hrvatske i cijeloga svijeta, okupili su se kako bi zajedno u miru i molitvi obilježili spomen na reljefni kip Gospe - koja je 1953. četiri dana plakala iznad bračnog kreveta obitelji Ianusso u Siracusi na Siciliji.
Znanstvena analiza potvrdila je da je riječ o ljudskim suzama, a nekoliko mjeseci nakon tog čuda, dogodilo se preko 300 neobjašnjivih ozdravljenja.

U spomen na događaj u Siracusi, velečasni Ljudevit Petrak 1955. održao je prvu devetnicu Gospi od Suza, a posljednje večeri, 31. kolovoza, s upaljenim svijećama krenula je procesija.
Od tada su misne večeri ispunjene mirom i blagoslovom svake godine okupljale sve više vjernika, pa je sirakuški biskup 1958. pleterničkoj župi darovao blagoslovljenu sliku Gospe od Suza i vatu kojom je dotaknut čudotvorni reljef, a pedeset godina nakon prve procesije Pleternica je proglašena svetištem Gospe od Suza.
 
Uz brojne vjernike, misnom slavlju prisustvovali su i ministar rada, mirovinskog sustava i socijalne politike Josip Aladrović, županica Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice Marija Šarić i gradonačelnik Požege Željko Glavić.
01.09.2021 10:56:42

Facebook Twitter Instagram