Vijesti

U Slavonskom Brodu održana prezentacija 'Ceste zlatne niti'

Sinoć je u Centru za posjetitelje Turističke zajednice Slavonski Brod, održana prezentacija projekta 'Cesta zlatne niti', koju su zajednički pripremile turističke zajednica grada Slavonskog Broda i Županje, te klaster 'Slavonska košarica'. Projekt je predstavio Mirko Bačić, direktor TZ Županja – Cesta zlatni niti nastala je prije desetak godina, kada smo odlučili napraviti nešto što nema nitko, da u Županju privučemo ljude. I odlučili smo napraviti žetvu na starinski način. A tako je nastalo i ovaj projekt. Mene je osobno inspirirao zlatovez, sam izraz 'Cesta zlatne niti' lijepo zvuči, to smo prezentirali ministarstvu i tako je počelo. Istražili smo što u našim selima imamo za ponuditi, ja sam inzistirao da svatko stavi u tu priču jednu svoju zlatnu nit.-

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara zadovoljan je novom suradnjom i proširenjem klastera 'Slavonska košarica' – Dobra suradnja traje već godinama, a mene posebno veseli da ćemo ovdje imati priliku ponuditi i neke turističke proizvode iz županjskog kraja. Bilo da se radi o ovim prekrasnim rukotvorinama ili suhomesnatim proizvodima i rakijama koje su naši prijatelji večeras ponudili. O tome ne treba puno pričati, po tome smo i inače poznati.-

Marica Jovanovac iz Gradišta vlasnica je 'Snašinih kućara' – Imam svoje smještaje od 2012. godine, nije to veliki kapacitet, ali jednu pristojnu palću možemo zaraditi. Ja i kćerka radimo i svoje suvenire. Mislim da u našoj Slavoniji može cvasti turizam, ako se budemo zajedno držati. Svima mladima poručujem da krenu bilo što raditi, probajte i onda tek, ako vam ne ide, onda idite van..

Cesta zlatne niti u jednu cjelinu povezuje povijest, kulturnu baštinu i mnoge tradicionalne vrijednosti, bogatstvo prirodnih posebnosti i gastronomiju. Ako se želite udaljiti iz gradske svakodnevice, udahnuti punim plućima, vidjeti ljepotu prirode, kušati slavonsku šljivovicu i uživati u biranim domaćim specijalitetima te se nakon toga dobro naspavati – svakako krenite putem Ceste zlatne niti.

 

Zlatna nit je okosnica priče o turističkom putu koji povezuje Županju i okolna mjesta –ŠtitarBabinu GreduKruševicuCernuŠiškovceGradišteBošnjakeDrenovceVrbanju u jedinstvenu  turističku destinaciju. Svako pojedino mjesto ima svoje specifičnosti i posebnosti vezane uz život u plodnoj ravnici i može svakom posjetitelju istkati svoju jedinstvenu priču. Osim mira, tišine i obilja svježeg zraka, Cesta zlatne niti nudi tradicionalne domaće poslastice, osvježavajuće kapljice domaće šljivovice, a sve uz priču veselih i uvijek gostoljubivih domaćina.

Facebook Twitter Instagram

Foto galerija