Vijesti

U tijeku je 9. sjednica Županijske skupštine BPŽ

Usvajanjem Dnevnog reda kao i Zapisnika o radu prošle, započelo je zasjedanje 9. sjednice Županijske skupštine Brodsko-posavske županije. Sjednicom predsjedava Pero Ćosić, a u tijeku je Aktualni sat na kojem vijećnici postavljaju pitanja iz djelokruga rada Županije. Na postavljena pitanja vijećnika odgovore daju župan Danijel Marušić, njegov zamjenik Stjepan Bošnjaković te resorni pročelnici.

Izdvojeno iz Aktualnog sata:

Pero Jelinić (NL Duspara Mirko): Postoji li mogućnost kompenzacije troškova Javnoj vatrogasnoj postrojbi grada Slavonskog Broda, te tvrtkama Komunalc i Vodovodu, koji su nastali u vrijeme krize s vodom u Slavonskom Brodu?

Zamjenik župana Stjepan Bošnjaković:čekali smo svu dokumentaciju sa svim računima, nakon što smo sve dobili, složili smo u jedan zahtjev predsjedniku Vlade RH i ministru financija Zdravku Mariću, sa zamolbom da nam troškove podmire iz proračunske pričuve, to je bilo oko 250 tisuća kuna, a zahtjev je išao na 215 tisuća kuna, jer smo imali donaciju od INE u izosu do 35 tisuća kuna, koju smo iskoristili i podmirili troškove goriva, vozača, cisterni i sl. Još čekamo odgovor iz Vlade.

Zoran Marijić (NL Duspara Mirko):Župane, zašto niste Županijskoj skupštini predložili neka povuče odluku o osnivanju zajedničkog poduzeća za upravljanje Regionalnim vodovodom u Sikirevcima? Znate li kome pripadaju Sikirevci?

Župan Danijel Marušić: Već sam tri puta govorio da je jedno od mogućih rješenja bila odluka Skupštine o osnivanju zajedničkog poduzeća.Ne znam kakve su odluke donijete na Skupštini Vukovarsko srijemske županije, ali poznato mi je gdje su Sikirevci. Poznato mi je i da je Vodovod Slavosnki Brod s Vinkovačkim vodovodom potpisao ugovor o dijeljenju zdenaca, iako nikakve detalje ne znam o tome, pa vjerojatno ste Vi upoznati kako je dogovoreno da se zdenci dijele na oba Vodovoda. Ako je i to rješenje da građani imaju pitku vodu, naravno da podržavam i to.

Mirko Duspara: Ponovno postavljam pitanje vezano uz izgradnju pješačkog prijelaza u Slobodnici. Djeca koja idu u školu u Slobodnicu moraju prijeći nekoliko kilometara da bi prešli udljaljenost 50-ak metara do škole. Kada će biti izgrađen toliko potreban prijelaz koji će jamčiti sigurnost i naše djece ali i starijih sugrađana.

Drugo, pitanje nasipa na Savi. Prošle je godine potpisan ugovor težak 58 milijuna eura pa me zanima zašto radovi na rekonstrukciji nasipa na području grada Slavonskog Broda još nisu počeli?

Župan Danijel Marušić:već sam uputio nadležnima zahtjev za izgradnju pješačkog prijelaza u Slobodnici. Slažem se s tim.
Na drugo pitanje odgovorit ćemo Vam naknadno pismeno?

Davorin Slišurić (HDZ): Kakvo je stanje s izgradnjom Centra za gospodarenje otpadom u Šaguljama?

Zamjenik župana Stjepan Bošnjaković: Ministarstvo zaštite okoliša je koncem svibnja objavilo poziv za projektne prijedloge, za tri centra, u Zagrebu, u Osijeku i u Šaguljma na područje Nove Gradiške. CGO Šagulje poslali su projektnu prijavu koja mora proći tri faze, koncem lipnja smo dobili od ministarstva potvrdu da je prošla prva faza preejtka, početkom srpnja da je prošla i druga faza provjere prihvatljivosti, a ovaj tjedan očekujemo i potvrdu za treću fazu prihvatljivosti troškova. Ovaj mjesec očekujemo potpisivanje ugovora.

Ivan Šmit (HSS): Zašto je Ministarstvo regionalnog razvoja revidiralo listu prvenstva 36 projekata koje je usvojilo Partnersko vijeće Brodsko posavske županije i odabralo za financiranje u 1. tranši u 2018. samo 17 projekata, vrijednosti 3,7 milijuna kuna, za koje je ocijenilo da su razvojno orijentirani? Što je s drugim projektima za koje nije iskorišteno još oko 4 milijuna kuna iz Programa pripreme lokalnih razvojnih projekata u provedbi na području Brodsko posavske županije?

Privremena ravnateljica Centra za razvoj BPŽ Mirela Brechelmacher: Ministarstvo je ocijenilo da projekti mrtvačnica nisu razvojni projekti neke jeidnice lokalne samouprave, kao ni pješačke staze. Izostali su upravo ti projekti. Problem je u tome što u natječajnoj dokumentaciji nije bilo eksplicitno objašnjeno koji su projekti prihvatljivi - što dakle znači društvena infrastruktura s utjecajem na gospodarski razvoj.

Ante Orlović (MOST):Koliko je u 2017. i u prvih šest mjeseci bilo izravnih stranih ulaganja na području Brodsko-posavke županije i kako stojimo po tom pitanju odnosu na druge županije?

Odgovor će dobiti u pisanom obliku, naknadno.

Ružica Vukovac (MOST): Mještani naselja Poljane (Općina Dragalić), pitali su me kada će se nastaviti radovi na izgradnji lokalnog vodovoda kao i obnova društvenog doma?

Do 13,30 usvojene su i sljedeće točke Dnevnog reda:

 

3. Informacija o nezaposlenosti i zapošljavanju u Brodsko-posavskoj županiji u 2017.

4. Izvješće o ostvarenim prihodima i primicima i izvršenim rashodima i izdacima Proračuna Brodsko-posavske županije za razdoblje od 1.siječnja do 31. prosinca 2017. s prijedlogom Godišnjeg obračuna proračuna

5. Informacija o gospodarenju zajedničkim lovištima na području Brodsko-posavske županije

6. Izvješće o stanju u poljoprivredi na području Brodsko-posavske županije u 2017.

Facebook Twitter Instagram