Vijesti

U trećem tromjesečju nastavak rasta prevezene robe i putnika željeznicom

Na tržištu željezničkih usluga u Republici Hrvatskoj u trećem tromjesečju 2022. teretnim željezničkim prijevozom prevezeno je 8,9 posto više robe uz 12 posto više ostvarenih tonskih kilometara u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. HŽ Cargo d.o.o. je prevezao 0,1 posto manje robe i ostvario 8,6 posto više tonskih kilometara, a istovremeno su novi teretni željeznički prijevoznici prevezli 15,7 posto više robe i ostvarili 16,2 posto više tonskih kilometara. Novi su prijevoznici na kraju trećeg tromjesečja imali udjel od 60,9 posto u ukupno prevezenoj robi i 46,4 posto u ostvarenim tonskim kilometrima. Prihodi teretnih željezničkih prijevoznika od prijevoza robe veći su za 31,5 posto. Od ukupno 17 teretnih željezničkih prijevoznika njih 12 je bilo aktivno, dok pet novih željezničkih teretnih prijevoznika nije bilo poslovno aktivno.

HŽ Putnički prijevoz d.o.o. povećao je broj prevezenih putnika za 52,7 posto, a broj putničkih kilometara za 40,6 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Prihodi HŽ Putničkog prijevoza d.o.o. od prijevoza putnika veći su za 13,9 posto, a prihodi iz državnog proračuna, temeljem ugovora o pružanju javne usluge, veći su za 28,5 posto.

Pokazatelji tržišta željezničkih usluga dostupni su na internetskim stranicama Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) na poveznici.

 

20.12.2022 12:42:00

Facebook Twitter Instagram