Vijesti

U Vukovaru svečano otvoren Franjevački muzej

Povodom obilježavanja Dana grada Vukovara svečano je otvoren Franjevački muzej Vukovar. Muzej je blagoslovio pomoćni biskup Đakovačko-osječke nadbiskupije, mons. Ivan Ćurić.Muzej su otvorili premijer Vlade  Andrej Plenković i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

Otvorenju Franjevačkog muzeja Vukovar, koji je dio projekta Integracija kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana Vukovar u turističku ponudu grada Vukovara, a čiji je nositelj Franjevački samostan Vukovar uz partnere u projektu – Grad Vukovar, Vukovarsko-srijemsku županiju, Turističku zajednicu grada Vukovara te Gradski muzej Vukovar, prisustvovali su i gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar branitelja Tomo Medved, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, te ostali uzvanici koji su svojim osobnim dolaskom pružili podršku ovom, za hrvatsku povijest, važnom događanju.

Projektom Integracija kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana Vukovar u turističku ponudu grada Vukovara, čiju provedbu (su)financira Europski fond za regionalni razvoj te Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara, obnovljen je i očuvan 1 nepokretno (Franjevački samostan Vukovar) te 4 pokretna kulturna dobra (3 zbirke knjiga koje obuhvaćaju knjige iz XVII., XVIII., XIX. stoljeća i matične knjige te 1 zbirka inventara samostana). 

Pored navedenog, u sklopu Franjevačkog samostana smješten je Franjevački muzej kojim se predstavlja bogata kulturna i umjetnička baština sačuvana u samostanskom arhitektonskom habitusu, dok je rekonstrukcijom i uređenjem potkrovlja stvoren odgovarajući prostor za znanstveno-edukativne aktivnosti kao i za adekvatno zbrinjavanje velikog fundusa knjiga knjižnice fra Marko Kurolt. Ne manje važno, neiskorišteni podrum Franjevačkog samostana zamijenila je vinoteka i suvenirnica u sklopu kojih će biti dostupni dizajnirani suveniri i brošure muzeja kao i suveniri te ostali proizvodi lokalnih proizvođača (vinara, obrta za izradu suvenira, pčelara i sl.), a što će kulturnom dobru samostana pružiti dodatnu, tržišnu vrijednosti.

TEKST MISIJA / IKA 

Facebook Twitter Instagram