Vijesti

Uhićen 39-godišnjak osumnjičen za kaznena djela prijevare i utaje

Medijsku konferenciju održala je danas Policijska uprava brodsko posavska, a glasnogovornica Kata Nujić izdvojila je sljedeće informacije:  

Zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela utaje i prijevare, dana 20. kolovoza, u 19.30 sati, na području Policijske uprave zagrebačke, pronađen je 39-godišnjak,  kojega su preuzeli policijski službenici Službe kriminalističke policije Policijske uprave brodsko-posavske. Dovršenim kriminalističkim istraživanjem nad 39-godišnjakom, potvrđena je sumnja u počinjenje navedenih kaznenih djela. 

Naime, policija sumnjiči 39-godišnjaka, da je na području Slavonskog Broda, od 7. prosinca 2020. godine do 28. lipnja 2021. godine, kontaktirao sa tri oštećene osobe u dobi od 47, 42 i 26, koje je doveo i održavao u zabludi, prikazujući  lažne činjenice. Dakle obećavao im je, da će im pomoći oko zapošljavanja, oko ugovaranja polica osiguranja i vođenja kaznenih postupaka, odnosno u „sređivanju“ niže kazne. Za spomenuto je od oštećenih tražio određene novčane iznose i posudbu novca uz dogovoreni rok povrata, no oštećenima novac nije vratio. Osumnjičeni je oštećene oštetio za iznos iznad stotinu tisuća kuna.

Također je utvrđeno da je osumnjičeni, dana 30. travnja 2021. godine, u Slavonskom Brodu, zatražio iznajmljivanje osobnog automobila u obrtu za iznajmljivanje vozila, sastavivši ugovor sa vlasnikom. Iznajmljeni automobil je trebao vratiti 1. srpnja 2021. godine, što nije učinio, čime je prouzrokovao štetu od više desetaka tisuća kuna. 

Policijski službenici su 39-godišnjaka uz kaznene prijave, dana 21. kolovoza, u 19.30 sati, predali pritvorskom nadzorniku Policijske uprave brodsko-posavske, a potom mjerodavnom Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu na daljnje postupanje. Dana 22. kolovoza, sudac istrage je 39-godišnjaku odredio istražni zatvor, te su ga policijski službenici u 15.10 sati, predali u zatvor u Požegi. 

KUPILI KRIVOTVORENE PCR TESTOVE TE POKUŠALI PRIJEĆI GRANICU

Dana 21. kolovoza, u 17.15 sati, na graničnom prijelazu Stara Gradiška, policijski službenici su ponovno otkrili dva krivotvorena PCR testa. Prilikom granične kontrole, dvojica državljana Bosne i Hercegovine u dobi od 20 i 21, policijskim službenicima su predočili krivotvorene negativne PCR testove. Policijski službenici su kriminalističkim istraživanjem utvrdili, da su 20-godišnjak i 21-godišnjak od nepoznate osobe za novčani iznos kupili krivotvorene PCR testove, te ih koristili kao prave. Zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela krivotvorenja isprave, isti su kazneno prijavljeni Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu. 

UPRAVLJAO PRIJE STJECANJA PRAVA NA UPRAVLJANJE NEREGISTRIRANIM RADNIM STROJEM

U Vranovcima, dana 21. kolovoza, u 16.30 sati, dogodila se prometna nesreća u kojoj je jedna osoba teško ozlijeđena. Do prometne nesreće je došlo, jer je 80-godišnjak upravljajući prije stjecanja prava na upravljanje neregistriranim radnim strojem (moto-kultivatorom) sa priključenom traktorskom prikolicom, zbog neprilagođene brzine niz nagib, izgubio nadzor nad upravljačem i sletio u odvodni kanal. U ovoj prometnoj nesreći teško je ozlijeđen 80-godišnjak kojemu je pružena liječnička pomoć u bolnici u Slavonskom Brodu. Protiv 80-godišnjaka slijedi prekršajna prijava.

SLIJETANJE AUTOMOBILA S KOLNIKA AUTOCESTE A3

Dana 21. kolovoza, u 23.45 sati, na autocesti A3, kod Dragalića, dogodila se prometna nesreća u kojoj je teško ozlijeđen 46-godišnji državljanin Republike Turske. Policijski službenici su očevidom utvrdili, da je 46-godišnjak upravljao osobnim automobilom (njemačkih nacionalnih i registracijskih oznaka), te je zbog ne držanja strane kretanja, sletio s kolnika na travnatu površinu, udarivši u metalnu odbojnu ogradu. U ovoj prometnoj nesreći, 46-godišnjak je teško ozlijeđen, te mu je liječnička pomoć pružena u bolnici u Novoj Gradiški. Policijski službenici su 46-godišnjaku izdali obavezni prekršajni nalog zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. 

POLICIJA NASTAVLJA POJAČNO NADZIRATI PROMET

Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske, pojačano su nadzirali promet tijekom vikenda (od 20. do 22. kolovoza), kojom prilikom su utvrdili 108 prometnih prekršaja. Od toga je 34 prekršaja nepropisnih brzina, 11 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, 10 prekršaja ne korištenja zaštitnog sigurnosnog pojasa, 6 prekršaja korištenja mobitela na nepropisan način tijekom vožnje, 2 prekršaja upravljanja prije stjecanja prava na upravljanje i dr. 

Iako alkoholiziran namjeravao i dalje upravljati automobilom

Prometni policajci su dana 22. kolovoza, u 1,15 sati, u Bartolovcima zaustavili osobni automobil kojim je upravljao 61-godišnjak. Pritom je utvrđeno da je vozač pod utjecajem alkohola. Alko testom je u njegovu organizmu očitana koncentracija alkohola u iznosu od 1,81 promila. Alkoholizirani 61-godišnjak je namjeravao i dalje nastaviti sa upravljanjem osobnim automobilom, no policajci su ga isključili iz prometa, doveli u policiju i zadržali na otriježnjenju. Prethodno su ga liječnici pregledali i utvrdili da je sposoban za daljnje postupanje u policiji. Policijski službenici protiv 61-godišnjaka podnose odgovarajuću prekršajnu prijavu Općinskom sudu u Slavonskom Brodu. 

Rezultati prošlotjednih nadzora nad prometom

U kontinuiranim nadzorima prometa, od 16. do 22. kolovoza, policijski službenici su utvrdili 231 prometni prekršaj, od čega je utvrđen 91 prekršaj nepropisnih brzina, 33 prekršaja ne korištenja zaštitnog sigurnosnog pojasa, 16 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, 6 prekršaja korištenja mobitela tijekom vožnje, te su utvrđeni i drugi prometni prekršaji (pretjecanje i obilaženje, upravljanje bez položenog ispita, istek važenja prometne dozvole, neregistrirano vozilo i dr.).

Policijski službenici nastavljaju i dalje pojačano nadzirati promet, te pozivaju sudionike na oprez i pridržavanje prometnih propisa. 


23.08.2021 16:35:44

Facebook Twitter Instagram