Vijesti

Uhvaćena četvorica koja su pokušala prokrijumčariti osobe

 Policijski službenici policijske uprave brodsko-posavske su, obavljajući zadaće sprječavanja nezakonitih ulazaka u Republiku Hrvatsku, dana 22. prosinca, u 21.30 sati, na autocesti A3, kontrolirali osobni automobil zagrebačkih registracijskih oznaka kojim je upravljao 36-godišnjak (državljanin Republike Srbije). U unutrašnjosti automobila nalazilo se 11 stranih državljana koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku.

Policijski službenici su također, istog dana na autocesti kontrolirali još jedan automobil zagrebačkih registracijskih oznaka, no nakon zaustavljanja vozač je napustio osobni automobil i pobjegao. U automobilu se nalazilo 10 osoba koje su nezakonito ušle u Republiku Hrvatsku. Dana 23. prosinca, oko 2 sata, policijski službenici su na graničnom prijelazu Bajakovo kontrolirali osobni automobil (srbijanskih registracijskih oznaka) u kojem su se nalazile dvije osobe. Utvrđeno je da se radi o 25-godišnjem državljaninu Republike Srbije i 24-godišnjem državljaninu Republike Mađarske, koji su prethodno pobjegli, te su uhićeni zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

Nadalje, policijski službenici Postaje granične policije Slavonski Šamac, dana 23. prosinca, uhvatili su još jednu osobu koja je pokušala prokrijumčariti osobe. Naime, oko 18 sati, prilikom obilaska autoceste A3, kontrolirali su osobni automobil francuskih registracijskih oznaka kojim je upravljao 42-godišnjak (državljanin Republike Italije). Vozač je nakon zaustavljanja pokušao trčeći pobjeći, no policijski službenik ga je sustigao i uhitio. U automobilu se nalazilo 19 osoba koje su nezakonito ušle u Republiku Hrvatsku.

Nad svim osobama je provedeno kriminalističko istraživanje, kojom prilikom je utvrđeno da su osumnjičeni 36-godišnjak, 25-godišnjak, 24-godišnjak i 42-godišnjak iz koristoljublja za unaprijed dogovoreni novčani iznos primili u automobile strane državljane, koji su prethodno nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku u namjeri prijevoza do Zagreba, odnosno u druge zemlje Europske unije. Policijski službenici su osumnjičene uz kaznene prijave predali pritvorskom nadzorniku Policijske uprave brodsko-posavske.

Prema strancima će se provesti postupak sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i Zakonu o strancima.

25.12.2023 12:45:36

Facebook Twitter Instagram