Vijesti

Ukrajinska zajednica u RH obilježava 89 godina Holodomora

 Ukrajinska zajednica u RH ovoga će tjedna obilježiti 89 godina Holodomora 1932-33. godine, koji zauzima posebno mjesto među najtragičnijim stranicama povijesti ukrajinskog naroda, kada su umjetno izazvanom glađu prouzročenom politikom prisilne kolektivizacije i popratnih represija, umoreni milijuni Ukrajinaca.

Ukrajinska zajednica RH i udruge članice pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine te uz potporu Veleposlanstva Ukrajine u RH i predstavnika ukrajinske nacionalne manjine na lokalnim i regionalnim razinama obilježit će 89. obljetnicu Holodomora prigodnim programom u Osijeku. U mnogim grkokatoličkim crkvama u Hrvatskoj održat će se liturgija panahyda za žrtve Holodomora.

Svojim brojnim akcijama i programima obilježavanja ove obljetnice te izdavačko-informativnom djelatnošću Ukrajinska zajednica RH nastoji senzibilizirati hrvatsku javnost te podsjetiti na prijedlog Deklaracije o osudi Holodomora iz 2008. godine, te na novi prijedlog Deklaracije iz 2020.godine potpisan od strane svih ukrajinskih udruga u Hrvatskoj, svih predstavnika i vijeća ukrajinske nacionalne manjine. 

21.11.2022 14:43:23

Facebook Twitter Instagram