Vijesti

Uskoro niži PDV na meso i ribu?

 Predstavnici, odnosno članovi Hrvatske poljoprivredne komore lokalne, županijske podružnice, sastali su se kako bi raspravili aktualna pitanja. Tu su izmjene koje se tiču članarine, lokalna pitanja, ali i stanje poljoprivrede na razini Hrvatske, ispričao je Antun Vrakić, predsjednik županijskog ogranka i regionalni predsjednik regije Istočna Hrvatska- Danas smo se ovdje okupili kao predsjedništvo HPK, pozvane su sve udruge, članovi koji su dobrovoljno bili do sada kako bismo raspravili sve vezano za novi zakon, osobito dio koji se odnosi na članstvo jer je prema procjenama trenutno u Hrvatskoj 60 tisuća OPG-a koji će biti obvezni biti članovi Hrvatske poljoprivredne komore.

Slavonski Brod tako je posjetio i Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore koji je ispričao kako streme neovisnosti i kako će novi zakon biti teško provesti jer ne postoji popis takvih OPG-ova, a posebno je istaknuo kako su nedavno bili na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede, s predsjednicom Grabar-Kitarović, a s ministrom financija Zdravkom Marićem dogovorili su spuštanje PDV-a na živu stoku, a moguće ribu i jaja. Jakopović je posebno naglasio važnost regionalne podjele i stvaranje nekakve nacionalne strategije u kojem bismo smjeru trebali ići sa hrvatskom poljoprivredom, a na novinarsko pitanje je li HPK uhljebnička institucija, kazao je kako rade volonterski- Mislim da nismo nikoga zaposlili još od vremena Jakovine, stalno je zaspoleno tek troje ljudi, a sve stvari koje radimo, radimo volonterski. 

S njim se slaže i Darko Grivičić, vlasnik OPGa, ali i prvi predsjednik HPK-a. Grivičić se prisjetio kako su se pri osnutku komore vodili austrijskim primjerom, no istaknuo kako ga je iskustvo naučilo da je važno da je takvo tijelo politički neovisno- I ono što sam ja propagirao i što sad propagiram je da se poljoprivrednici brinu sami za sebe. Reći ću vam jedan primjer: stalno nam iz Ministarstva pametuju, a ne preuzimaju nikakvu odgovornost. Konkretan primjer je da imamo dva stupa, prvi stup su direktna plaćanja, drugi je Ruralni razvoj. Tu nama oni kažu 'trebate graditi farmu, trebate saditi voćnjak, trebate proizvoditi mušmule'. Kad nemamo tržište za to, svi kažu ne znamo mi, ne bi se htjeli miješati, a s druge strane  nam govore što trebamo raditi. Pa nije li logično da mi najbolje znamo što bi mi trebali? U Ministarstvu poljoprivrede sjedi, da ne pretjeram i da se nitko ne uvrijedi, neću reći 90% ljudi koji pojma nemaju o poljoprivrednoj proizvodnji,a  pogotovo nemaju pojma o tržištu. Pa mi smo u Europskoj uniji, nama konkuriraju svi- zaključio je Grgić.

Kako će se nove izmjene zakona odraziti na hrvatsku poljoprivredu, ostaje tek vidjeti. 

Facebook Twitter Instagram