Vijesti

Uspjeh u srcu Slavonije: priča o Spin Valisu

Ako ste odrasli u Slavoniji, vjerojatno ste se nekada u svom domu, domu prijatelja ili rodbine, mogli susresti s masivnim komadom namještaja poduzeća Spin Valis. Možda ste i sami kupnjom ovog namještaja u svoj dom unijeli komad slavonskog hrasta ili bukve. A možda vam je ime Spin Valis nepoznata priča. Koliko zapravo znate o ovom hrvatskom proizvođaču?

Požeški Spin Valis je godinama aktivni sudionik hrvatskog gospodarstva i potiče konkurentnost hrvatske drvne industrije. Put je započeo 1950. godine pod nazivom Lipa, s desetak zaposlenih. Danas su iza njega 68 godina duga tradicija, vrijedne ruke 500 radnika, moderna tehnologija te stoljetno hrastovo i bukvino drvo.

Biti proizvođač namještaja u Hrvatskoj je zahtjevno i izazovno. Kao glavni problemi industrije se ističu pad broja zaposlenih u prerađivačkoj industriji i postepeno gubljenje konkurentnosti u borbi s inozemnom konkurencijom. Uvjeti poslovanja su često nepovoljni, industrija je nepredvidljiva, pritisci kupaca i konkurencije snažni.

No, i u ovim nepovoljnim okolnostima je Spin Valis uspješna priča. Primjer je dobre prakse na području Slavonije i dokaz da je moguće uspješno poslovati neovisno o lokacijskim i gospodarskim preprekama. Ono je točka otvaranja novih radnih mjesta u iseljavanjem pogođenoj Slavoniji.

Iako bogate tradicije, Spin Valis je okrenut budućnosti. Kroz natječaj Ministarstva gospodarstva „Podrška razvoju Centara kompetencije“ Spin Valis je prijavio projekt izgradnje „Centra kompetencija za razvoj inovativnih drvnih proizvoda – CEKOM SPIN“. Cilj projekta je izgradnja točke razvoja inovativnih proizvoda i pokretanje istraživačkih aktivnosti i ulaganja u samom srcu stagnirajućeg slavonskog gospodarstva. Kroz Centar se Spin Valisu i lokalnim projektnim partnerima otvara mogućnost ulaska u nove proizvodne niše i povećanje izvoznog plasmana.

Spin Valis u svojim proizvodima spaja kvalitetu, tradiciju i moderni dizajn. Pred poduzećem su neiscrpne mogućnosti i veliki planovi za naredni period. On je priča o tradiciji i budućnosti, o uspjesima i izazovima. On je priča o Slavoniji.

Facebook Twitter Instagram