Vijesti

Uz Martinje radionica o digitalizaciji u poljoprivredi

Zbog epidemioloških mjera vezanih uz pandemiju korona virusa Veleučilište u Požegi pripremilo je u svojoj Nastavnoj bazi „Klijet i spremište vina“ na obroncima Papuka pokraj Podgorja obilježavanje blagdana Svetog Martina, popularnog Martinja, na drugačiji način. Umjesto obreda krštenja mošta u vino orijentirali su se na provođenje znanja i vještina, te su organizirali edukativnu radionicu „Digitalna poljoprivreda u vinogradarstvu“, kojoj su nazočili studenti, vinari ovog kraja, te čelnici požeških komunalnih poduzeća.

- Pripremili smo projekt vezan uz informatizaciju i digitalizaciju te smo aplicirali za europska sredstva nadogradnju objekta u Podgorju novim prostorom veličine 88 četvornih metara gdje bi bio edukacijsko-istraživački poligon s informatičkom opremom za preciznu poljoprivredu. – kazao je u doc. dr. sc. Berislav Andrlić, prodekan za razvoj ovog Veleučilišta.

Mr. Josip Mesić, pročelnik Poljoprivrednog odjela Veleučilišta je istaknuo da prate kretanja u cilju racionalizacije vinogradarsko-vinarske proizvodnje kroz digitalizaciju i primarnu procjenu.

- Digitalizacija je prisutna u poljoprivredi kroz tzv. ARKOD sustav i drugo, a nove tehnologije donose uporabu dronova s hiperspekatalnim kamerama kako bi se postigla rana detekcija patogena kroz novi znanstveno-istraživački projekt. – kazao je na radionici Ognjen Marjanović, predstavnik tvrtke Alten iz Nove Gradiške ispred koje je govorio i Igor Bionda ističući da je ovdje riječ o tehnološkim dostignućima koja će biti dostupna za nekoliko godina.

Sudionike je pozdravio gradonačelnik Požege Darko Puljašić čestitajući Veleučilištu na aktivnostima koje osiguravaju daljnji razvoj i sigurnu budućnost.

- Imamo priliku vidjeti nešto novo čime poljoprivreda može pratiti suvremene tehnologije, a pripremajući dva nova studija ova ustanova ima razvojni put. –poručio je gradonačelnik Puljašić.

Izvor: Požega.eu

07.11.2020 08:40:35

Facebook Twitter Instagram