Vijesti

Važnost medijske pismenosti u 21. stoljeću

 Medijska pismenost jedna je od ključnih vještina za život u 21. stoljeću, potrebna i djeci i odraslima, kako bi se lakše snalazili u medijskom sadržaju kojim smo okruženi.

Da bi što više djece dobilo priliku upoznati se s osnovama medijske pismenosti, Agencija za elektroničke medije i ured UNICEFA, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja, pokrenuli su Dane medijske pismenosti.

Tako je danas u Gradskoj knjižnici predavanje pod nazivom Digitalna džungla, održao Boris Radanović, koordinator na projektu Centra za sigurniji internet i podršku i informiranje u Centru za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka- Gledamo koji su osnovni rizici i opasnosti na internetu jer moramo biti svjesni kako bi porasla naša sigurnost. Ukoliko nismo svjesni i ne možemo to znanje prebaciti na našu djecu, zapravo izlažemo i sebe i djecu riziku i opasnostima.

Radanović je dodao da nam općenito nedostaje bontona na internetu, što se osobito vidi po komentarima ispod članaka. Ali, nedostaje i svijesti o rizicima jer odajemo previše podataka o sebi počevši od naše lokacije, brojeva mobitela, mjesta na kojima se krećemo i slično. A najveći je problem što takvo ponašanje prenosimo i na našu djecu- Djeca ni ne shvaćaju što rade. Odaju jako puno podataka o sebi i u komunikaciji s njima može biti internet predator koji traži takve informacije i pregledava ih, a može kasnije iskorištavati dijete.

Svakako trebamo pripaziti na podatke, kaže Radanović i savjetuje roditelje-Jesu li to fotografije s ljetovanja na kojima su djeca naga, koje nikako ne trebaju biti na internetu. Tu je i neka komunikacija- u razgovoru s ljudima putem aplikacija, kakav govor koristimo, shvaćamo li da to ostaje zauvijek na internetu? Video koji šaljemo, informacije koje drugima pričamo, sve to ostaje zauvijek na internetu. 

Internet je prekrasno sredstvo, kaže Radanović, koje je unaprijedilo civilizaciju, no moramo razgovarati s djecom o brojnim aplikacijama poput Snapchata, Instagrama i sličnih jer većina djece nije svjesna da njihovi statusi ostaju na internetu i mogu stvoriti brojne probleme. Zato je važno razgovarati s djetetom- kakve aplikacije koriste, kakve podatke dijele, tko su im online prijatelji i slično, kako bismo ih zaštitili i pomogli da razviju svijest.

Facebook Twitter Instagram