Vijesti

Veliki uspjeh mladih kuhara iz brodske Obrtničke škole na natjecanju 'Artlast'

Prošlog je tjedna u Termama Tuhelj održan 7. “Interslast”, međunarodni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva. Prijavilo se 70 ekipa s ukupno 120 raznih slastičarskih, natjecateljskih uradaka iz Francuske, Velike Britanije, Italije, Paname, Slovenije, Njemačke, Turske i Hrvatske, koje su se natjecale u pripremi izvornih, hrvatskih savijača u pet kategorija, među kojima su i zagorski štrukli.

 

U sklopu 7. kongresa održano je i natjecanje srednjih slastičarskih škola s područja Alpe Jadran i zemalja bivše Jugoslavije  na kojemu su sudjelovali i učenici Obrtničke škole iz Slavonskog Broda, koji su ostvarili odličan rezultat. Više detalja doznali smo od profesora i mentora Tomislava Banića – Izuzetno smo zadovoljni, troje učenika je sudjelovalo u natjecanju u spravljanju torti i slastica od vučenog i dizanog tijesta. U kategorijama 'Štrufesta', učenici Magdalena Majić i Marcel Gudelj su osvojili zlato i srebro, za najkreativnije radove u svojim kategorijama, a Karolini Mađar je dodijeljena diploma 'Artslast'. Pobjednik kao glavnu nagradu dobiva siguran ulazak na SIGEP, Junior svjetsko prvenstvo u Italiji u gradu Riminiju.-

 

Magdalena Majić nam je rekla – Bilo je odlično, dobila sam prvo mjesto za najkreativniji rad,  za orahnjaču, moram reći da smo mi dva, tri tjedna vježbali, a to jutro smo uranili i mi smo jedini napravili svježu orahnjaču. Inače, idem u treći razred, planiram nastaviti sa usavršavnjem, trenutno sam na praksi u restoranu 'Zdenac'.

 

I Marcel Gudelj je učenik trećeg razreda, a natjecanjem je više nego zadovoljan – Bilo je lijepo, velika konkurencija, ja sam zadovoljan. Pripremao sam svijaču od jabuka, koju smo svježe pripremili, svi su ostali donijeli savijaču napravljenu prije.-

 

Karolina Mađar je zadovoljna ovim iskustvom – Idem u treći razred, bila sam u kategoriji torti, bilo je dosta stresno, ali i zanimljivo. Konkurencija je bila prevelika, ali zadovoljna sam da sam imala priliku probati. Planiram upisati studij i nastaviti se baviti ovim poslom.-

 

Profesor Banić je izrazio i zahvalnost organizatorima ove vrijedne i za učenike važne manifestacije - Zahvaljujemo se organizatoru i vlasniku licence ARTSALST gospodinu Stjepanu Odobašiću, direktoru Robinson novinskog nakladničkog poduzeća, te Dragici Lukin, predsjednici aveza slastičara Hrvatske i ocjenjivačkog suda, renomirane slastičarke u Hrvatskoj, te članice svjetskog kuharskog saveza i sekcije ocjenjivača. Zahvaljujem i akademiku hrvatskog kulinarstva Branku Ognjenoviću i ostalim ocjenjivačima,  te stručnom povjerenstvu u kojem su bili mr. sc. Matjaž Žigon, MŽ Consulting and Fairs, Predstavništvo sajmova Rimini Fiera i Milano Fiera za Alpe – Adria i Tursku Dragica Lukin, predsjednica Saveza slastičara Hrvatske - Hrvatski kuharski savez Miroslav Dolovčak, predsjednik Sekcije ocjenjivača Hrvatskog kuharskog saveza Ana Pavić, v.d. pročelnica župana Krapinsko – zagorske županije Sanja Škrinjar, voditeljica ureda Krapinsko – zagorske županije Marko Živaljić, predsjednik Udruge kuhara Krapinsko - zagorske županije Dražen Đurišević, voditelj Odjela promocije kulinarstva Podravke d.d. Koprivnica, Dražen Vrbanić, Ireks Aroma d.o.o. Jastrebarsko, voditelj slastičarstva Stjepan Odobašić, vlasnik Interslasta i direktor Novinsko - nakladničke tvrtke „Robinson" Zagreb.-

Facebook Twitter Instagram

Foto galerija