Vijesti

Veliko priznanje Državnoj ergeli Đakovo - Lipik

 Prekrasna večer na Danima hrvatskog turizma! Državnoj ergeli Đakovo i Lipik sinoć je na Hvaru dodijeljena godišnja turistička nagrada „Anton Štifanić“.

To je Hrvatska turistička nagrada kojom se odaje posebno priznanje za iznimni doprinos ustanove u razvitku turizma Republike Hrvatske.

Ergela u Đakovu osnovana je davne 1506. godine, što je svrstava među najstarije ergele u Europi i govori o dugoj tradiciji uzgoja konja na tom području. Konji lipicanske pasmine na Ergeli se počinju uzgajati početkom 19. stoljeća.

C:\Users\Korisnik\Desktop\Ergela UO internet\Statični bez logotipa\Statični HTZ Photo by Silvija Butković Source The State Stud Farm Đakovo.jpg

Danas kao Državna ergela Đakovo, za uzgoj i selekciju konja koristi dvije lokacije – Pastuharnu, smještenu u srcu Đakova, i Ivandvor, u neposrednoj blizini grada. Osim uzgoja i selekcije konja, Ergela se bavi i dresurom čija kvaliteta se potvrđuje zauzimanjem zapaženih mjesta na konjičkim natjecanjima.

Državna ergela Đakovo danas predstavlja živi spomenik povijesti i tradicije uzgoja konja, a ujedno je i dom 160 predivnih lipicanaca. Ergela svojom turističkom ponudom objedinjuje kulturno-povijesni, ruralni i tradicijski doživljaj istočne Slavonije, a pri tome ujedno pružila svim posjetiteljima cjelokupni užitak druženja s konjima, vožnje fijakerom, te rekreativno jahanje.

Prijavitelj Državne ergele Đakovo za nagradu je bila Turistička zajednica Grada Đakova a nagradu je preuzeo ravnatelj Državne ergele Đakovo i Lipik, Mirko Damjanović. Iznimno smo ponosni na osvojenu nagradu i čestitamo Državnoj ergeli Đakovo!


Facebook Twitter Instagram