Vijesti

Vijećnica Slavica Lemaić o gradskom proračunu za 2019.

 Nezavisna gradska vijećnica Slavica Lemaić istaknula je da se iz usvojenog gradskog proračuna za 2019. godinu može iščitati što aktualna gradska vlast planira napraviti do kraja svog mandata.

“Iz sadržaja gradskog proračuna jasno se vidi da je gradonačelnik odustao od ispunjavanja svojih glavnih predizbornih obećanja jer ih ne može i ne zna ispuniti. Gradonačelnik se ovim gradskim proračunom otvoreno ruga građanima koji su mu na lokalnim izborima dali svoj glas. Jedno od gradonačelnikovih predizbornih obećanja bila je i izgradnja novog autobusnog kolodvora. Izgradnja novog autobusnog kolodvora planirana je i Strategijom gospodarskog razvoja grada i Strategijom razvoja brodskog urbanog područja. Obje navedene strategije usvojene su jednoglasnim odlukama Gradskog vijeća. U gradskom proračunu za 2019. godinu planira se rekonstrukcija postojećeg 49 godina starog autobusnog kolodvora. Gradonačelnik time ne samo da postupa suprotno svom predizbornom obećanju nego ujedno i krši dvije odluke Gradskog vijeća u čijem donošenju su sudjelovali i gradski vijećnici s njegove liste. Takvo postupanje demonstracija je autokratskog nepoštovanja Gradskog vijeća kao predstavničkog tijela građana Slavonskog Broda s obzirom na činjenicu da su odluke Gradskog vijeća po zakonu obvezujuće i za gradonačelnika. Zanimljiva je i činjenica da projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju autobusnog kolodvora tek treba izraditi, ali da u proračunu već imamo podatke o tome koliko će ta rekonstrukcija koštati brodske porezne obveznike”, kaže Lemaić.

Gradski proračun za 2019. godinu potpuno je nerealno planiran, smatra Lemaić. 

“Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju gradska Razvojna agencija, u pet i pol godina, nije uspjela povući sredstva iz europskih fondova ni za jedan veliki projekt poput niza drugih hrvatskih gradova. Od te iste neuspješne gradske Razvojne agencije sad očekujemo da novcem iz europskih fondova napuni gradski proračun. Gradski proračun izrazito je netransparentno napisan i tu se vidi razlika između europskih standarda u transparentnosti i balkanske netransparentnosti. Za velike projekte koji se planiraju sufinancirati novcem iz europskih fondova mogu se pročitati precizni planirani iznosi, a za velike projekte koji se planiraju financirati novcem iz gradskog proračuna takvi se podaci namjerno skrivaju od građana i gradskih vijećnika. Pored toga gradonačelnik je tijekom rasprave odbio odgovoriti na svih deset pitanja o gradskom proračunu koja sam mu postavila iako je na njih bio dužan odgovoriti. Takvo postupanje izraz je krajnje netransparentnosti u upravljanju novcem građana”, istaknula je Lemaić.

Vijećnica Karmen Dizdar-Grgurević je također naglasila da dok čekamo na novac iz europskih fondova novac iz gradskog proračuna troši se na nerazvojne projekte bez učinka na razvoj gospodarstva, rast broja zaposlenih i uklanjanje uzroka siromaštva i masovnog iseljavanja.

”Za subvencije za razvoj gospodarstva i poticanje zapošljavanja i samozapošljavanja u proračunu nije planirana ni jedna kuna. Najgore od svega je što aktualna gradska vlast teško zarađeni novac građana planira trošiti na financiranje projekata koji se u drugim hrvatskim gradovima financiraju novcem iz europskih fondova, državnog proračuna te privatnim kapitalom. Primjeri takvih projekata su nogometni stadion, autobusni kolodvor i gradski stanovi. Takvo neodgovorno rasipničko upravljanje novcem građana je za svaku osudu. Primjer rasipničkog trošenja novca građana je i izgradnja ograde vrijedne oko 150.000 kuna oko gradskog zemljišta u Svačićevoj ulici, a koje je u gradskom proračunu predviđeno za prodaju. Neshvatljivo je i zašto se veliko parkiralište u Strossmayerovoj ulici u gradskom proračunu, iz godine u godinu, stavlja na popis gradskih zemljišta predviđenih za prodaju s obzirom na njegovu neprocjenjivu vrijednost za javne interese grada i građana”, kaže Dizdar-Grgurević te nastavlja:

“Slavonski Brod propada jer se novac iz gradskog proračuna troši na nerazvojne projekte. Zbog takve proračunske politike propadanje grada će se nastaviti i u idućim godinama kao i masovno iseljavanje naših sugrađana. Gradske demografske mjere su pohvalne, ali one ne daju nikakve rezultate. Broj živorođene djece u Slavonskom Brodu u 2017. godini jednak je broju živorođene djece u 2016. godini. Dugoročni interesi grada i građana podređeni su kratkoročnim interesima vladajuće interesne skupine i njenog ostanka na vlasti. Nažalost većina građana ne razumije da je uzrok propadanja grada pogrešna gradska politika i odabir gradskih prioriteta. Naša vijećnička dužnost je upozoriti građane da Slavonski Brod ide u potpuno pogrešnom smjeru.”

"Za kraj želimo upozoriti javnost da nam gradonačelnik nije dostavio odgovore na pitanje koji su sve mediji tijekom 2016. i 2017. godine primali novac iz gradskog proračuna jer ne želi da građani saznaju koji su mediji u funkciji njegove neprekidne samopromocije koja se financira novcem brodskih poreznih obveznika. Kroz kontrolu ključnih medija gradonačelnik kontrolira javno mišljenje o sebi i na taj način se održava na vlasti”, zaključuju nezavisne gradske vijećnice.

 
05.12.2018 18:35:05

Facebook Twitter Instagram