Vijesti

Vinobus Radio Slavonije po trinaesti put prošao vinskim stazama Brodskog Posavlja

Trinaestu godinu zaredom Vinobus Radio Slavonije je ususret blagdanu sv. Vinka krenuo na put vinskim stazama vinorodnog Brodskog Posavlja. Neumorni u promoviranju naših domaćih vinara, uvijek smo u potrazi za novim destinacijama, pa smo tako u subotu, 19. siječnja, krenuli iz Garčina, s ranča Ramarin, gdje se krije mala ali vrhunska vinarija obitelji Samardžić. Uz domaćine, dočekala nas je i zamjenica načelnika općine Garčin Irena Katalinić, te direktorica Turističke zajednice BPŽ Ružica Vidaković. U prekrasnom prostoru ranča, uz jahače i konje, putnike je dočekala ukusna trpeza, a putem su nas pratili MPS Starotopoljani, ŽPS Vesele šokice i članovi Visoke vinske akademije.

Ovogodišnji kum Vinobusa bio je dožupan Damir Mirković, koji se odlično snašao u novoj ulozi i s nama prošao nekoliko početnih postaja, a za početak je, po tradiciji, ispio čašu vina s naše 'pijane letve' s prorektorom Vinske akademije Zoranom Leovićem.

Nakon Garčina, put nas je vodio u Bukovlje, gdje nas je dočekao načelnik općine Davor Petrik i tajnik Udruge Igrač, Franjo Knežević. Putnici Vinobusa su imali povlasticu probati šampionska vina s ovogodišnje Vinkovite.

U Podvinju, u Bećarskoj kuću kod obitelji Crljen, uvijek je poseban ugođaj, a tamo su nas i ove godine dočekali članovi županijskog HSLS-a, koji su među prvima započeli tradiciju obilježavanja Vinkova u našem kraju.

Nakon Podvinja zaputili smo se prema Sibinju, gdje nas je, uz pokroviteljstvo općine Sibinj i načelnika Josipa Pavića, dočekala obitelj Peh. Željko i Ranka, ujedno i naše kolege sa Šokačkog portala, bili su sjajni domaćini, a uz suhomesnate specijalitete, odlična sibinjska vina, pripremili su nam i sarmu.

Iz Sibinja smo odjurili u Oriovac, gdje nas je dočekao načelnik općine Antun Pavetić, njegova zamjenica Željka Čorak i članovi Udruge vinogradara i voćara općine Oriovac, na čelu s predsjednicom Marijom Milađin i tajnikom Ivom Bogunovićem. Kušali smo odlična vina oriovačkog kraja i vruhunske suhomesnate delicije.

Iz Oriovca smo krenuli u Brodski Stupnik, gdje je u Stupničkim dvorima vinarija Galić, u suradnji s općinom i načelnikom Goranom Jelinićem organizirala vinske šetnje. Uz posjet čuvenom podrumu, prošetali smo na vrh brda i u predivnom zimskom ugođaju sudjelovali u blagoslovu vinograda uz neizostavno orezivanje loze i zalijevanje kulina, kobasica i slanine vinom.

Tu naravno nije bio kraj, po prvi put smo išli u Stare Perkovce, gdje su nas ugostili lovci iz Lovne jedinice Srnać. Razloga za posjet je itekako bilo, jer su Perkovčani od davnina povezani sa Trnavom, gdje neki od njih imaju i svoje vinograde, pa smo tako uz lovački gulaš, kušali i odlična vina.

Iz Perkovaca smo krenuli na finalno odredište – Klokočevik, gdje smo dočekani uz veliku vatru, pečene kobasice i slaninu i odlična domaća vina. Stigli smo na sam početak velike smotre 'Večer pjesme i folklora', na kojoj su nastupili i naši vjerni glazbeni pratitelji – MPS Starotopoljani.

21.01.2019 10:28:00

Facebook Twitter Instagram

Foto galerija