Vijesti

Vinobus Radio Slavonije ponovno obišao vinorodne slavonske krajeve

Ovoga vikenda diljem Brodsko posavske županije obilježava se blagdan Svetog Vinka, popularno 'Vinkovo', dan kada vinogradari blagoslivljaju vinograde. Općine diljem županije obilježit će blagdan, koji je 22. siječnja, a neki od uobičajenih rituala uključuju da vlasnik vinograda odreže tri grančice s trsa, koji se kasnije 'krsti' starim vinom te se preko loze izvjese kobasice koje označavaju želju za dobrim urodom i plodnošću..

Svakako najpopularnija akcija povodom Vinkova  bio je ove godine 18. Vinobus Radio Slavonije, koji je svoj put vinskim cestama Brodskog poasvlja i Požeštine počeo u Vinariji Stanić iz Brodskog Vinogorja, jedinoj registriranoj vinariji u Slavonskom Brodu, gdje nas je ugostio vlasnik Milan Stanić

Tamo je ovogodišnji kum Vinobusa, pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Željko Burazović uz rektora i članove Visoke vinske akademije ispratio putnike na put prema Požeško-slavonskoj županiji. Tamo je prva na redu bila Vinarija Sontacchi, koju trenutno vode braća Antun i Krunoslav Sontacchi. Uz podrum kapaciteta 40 tisuća litara imaju i kušaonicu za 50 osoba, a poznati su po svom Kitokretu i po starinskom načinu proizvodnje pjenušca Sontacchi Tomaso.
U Kutjevu nas je ugostila i Vinarija Galić\ Galić Winery, koja proizvodi visokokvalitetna vina, dobivena iz njihovih vinograda koji se prostiru na 60 hektara, a proizvodni kapacitet im je 330 tisuća litara.
Vinobus Radio Slavonije ugostila je i Turistička zajednica grada Nove Gradiške i to u centru grada u Slavonskom dućanu, gdje smo probali njihove domaće delicije i razgledali raznovrsnu ponudu..
Pretposljednja stanica 18. Vinobusa bila nam je Seljačko domaćinstvo Opođe u Cerniku, gdje su naši gosti uz domaća vina kušali i tradicionalne cerničke ćuptete.
Ovogodišnji, 18. Vinobus naša ekipa je završila u Oriovcu na imanju Kemec, gdje nas je dočekala Udruga vinogradara i voćara Oriovac.
 
21.01.2024 12:31:00

Facebook Twitter Instagram