Vijesti

Vinogradari oprezni zbog pojave zlatne žutice

Hrvatska poljoprivredna-šumarska savjetodavna služba je sukladno Akcijskom planu Ministarstva poljoprivrede pokrenula kampanju informiranja vinogradara i šire javnosti o zlatnoj žutici vinove loze koja se pojavila u Hrvatskoj. Više nam je rekla Marina Kršić, stručni suradnik za zaštitu bilja u poljoprivredno-savjetodavnoj službi - Upozoravamo poljoprivredne proizvođače, posebno vinogradare, da je sada vrijeme za tretiranje američkog cvrčka, jedinog poznatog vektora zlatne žutice vinove loze, najopasnije, najdestruktivnije bolesti vinograda, trenutno prisutne. U našoj županiji ta bolest nije potvrđena i sretni smo zbog toga, ali zato imamo naredbu da moramo dvaput tretirati.-

Zlatna žutica (franc. Flavescence dorée) smatra se jednom od najštetnijih bolesti europskog vinogradarstva, koja uzrokuje značajne ekonomske gubitke u mnogim europskim državama.

Uzročnik zlatne žutice je fitoplazma (Candidatus Phytoplasma vitis) a primarni vektor koji epidemijski prenosi zlatnu žuticu s trsa na trs je američki cvrčak (Scaphoideus titanus Ball.) koji je relativno male veličine (0,5 cm). U vinogradima u kojima se pojavi, bolest se brzo širi i ako se na vrijeme ne poduzmu odgovarajuće fitosanitarne mjere, zaraza ubrzo poprima razmjere epidemije uzrokujući velike gospodarske štete.

Foto: savjetodavna.hr

Facebook Twitter Instagram