Vijesti

Vlada potvrdila jamstvo Đuri Đakoviću

 Na današnjoj sjednici Vlade, među 16 točaka dnevnog reda, našlo se i državno jamstvo HBOR-u i drugim poslovnim bankama za Đuro Đaković grupu.

Premijer Andrej Plenković kazao je da se okupno radi o iznosu od 300 milijuna kuna, koji su od vitalnog značaja jer bi posrtanje tvrtke imalo negativan značaj na županiju, budući da grupa zapošljava preko 800 radnika.

-Dajemo šansu Đuri Đakoviću i nastojat ćemo da se odluka aktivno provede u danima i tjednima koji su pred nama, kazao je Plenković, a ministar gospodarstva Darko Horvat kazao je da će se prvih 150 milijuna kuna iskoristiti za stvaranje preduvjeta za deblokadu računa, pokretanje proizvodnje, i završetak započetih pregovora te ostale obaveze.

Horvat je dodao da je Đuro Đaković izgubio stabilnost financiranja proizvodnje,a pravi problemi započeli su izlaskom Zagrebačke banke. Sredstva osigurana državnim jamstvom, koristit će se u vremenskom razdoblju do šest mjeseci od prvog korištenja svakog pojedinog kreditnog zaduženja i/ili financijskog okvira za likvidnost, ali ne dulje od 31. prosinca 2020.

Ako potpora za sanaciju ne bude vraćena nakon isteka roka korištenja od šest mjeseci, može se uključiti kao dio ukupnih troškova cjelokupnog postupka restrukturiranja, a sve u skladu s pravilima o državnim potporama i Smjernicama EK o državnim potporama za sanaciju i restrukturiranje nefinancijskih poduzetnika u teškoćama.

Kreditna sredstva tako bi uskoro trebala biti na računima Đuro Đaković Grupe budući da se na papirologiji oko kreditiranja već radi, kazao je nedavno novi predsjednik uprave Hrvoje Kekez.

16.01.2020 11:32:12

Facebook Twitter Instagram