Vijesti

'Volonteri iz školskih klupa' u Slavonskom Brodu

 Srednja medicinska škola Slavonski Brod i Dječji centar Logos kao partneri sudjeluju u provedbi projekta “Volonteri iz školskih klupa”. Uz nositelja projekta Sirius – Centar za psihološko savjetovanje, edukaciju i istraživanje iz Zagreba i još 5 partnerskih organizacija (Zdravstveno učilište Zagreb, Udrugu MI iz Splita i Zdravstvenu školu Split te Palijativni tim LiPa iz Pakraca i Srednju školu Pakrac) već više od godinu dana rade na promociji volonterskog rada među učenicima srednjih škola.

Od početka projekta u lipnju 2017. godine, dogodilo se mnogo raznovrsnih aktivnosti, a sve s ciljem upoznavanja učenika, njihovih obitelji i nastavnika s pojmom volontiranja te vrijednostima istog. Kroz razna predavanja, edukacije ali i samu provedbu volonterskog rada, osvijestila se višestruka korist takve vrste angažmana – dobrobiti za same korisnike, vrijedno iskustvo za volontere te korist koju društvo ima od aktivnih mladih građana koji nesebično ulažu svoje vrijeme i energiju da bi pomogli drugima.

U projekt je uključeno ukupno 70 volontera (16 iz Pakraca, 17 iz Zagreba, 18 iz Splita te 19 iz Slavonskog Broda), a zadatak kojem su trenutno posvećeni je planiranje volonterske akcije. S tom svrhom, sve volontere okupili smo po treći put na zajedničkom sastanku i to u Slavonskom Brodu. Prvi put susreli su se u travnju u Zagrebu te odabrali temu zajedničke volonterske akcije koju će svaka grupa provesti u svojoj školi – odlučili su obilježiti Dan ružičaste vrpce te Nacionalni dan borbe protiv raka dojke; na drugom zajedničkom sastanku, u lipnju u Lipiku, počeli su s planiranjem provedbe akcije, dok su na trećem sastanku, održanom 17. rujna u Glazbenoj školi Slavonski Brod, dovršili planiranje i odlučili na koje će načine podići svijest o važnosti prevencije te ranog otkrivanja i liječenja raka dojke. Mladi volonteri do sada su pokazali iznimnu kreativnost prilikom planiranja akcije stoga ne sumnjamo da će iste biti i uspješno provedene u sva 4 grada. Akcije su planirane za prve dane mjeseca studenog, a provedbe istih bit će među zadnjim aktivnostima u projektu.

Trud, volja i interes koje su volonteri pokazali kroz sudjelovanje u svim aktivnostima projekta, a posebice u sklopu provedbe samih volonterskih programa kroz cijelu 2018. godinu, bit će nagrađeni na samom završetku projekta u studenom ove godine – volonteri će se okupiti posljednji put i družiti se na zajedničkom dvodnevnom izletu u Orahovicu na kojem će im biti dodijeljena i priznanja za njihov vrijedni rad.


Facebook Twitter Instagram