Vijesti

Vršnjačko nasilje ozbiljan je problem

 'Vršnjačko nasilje' tema je današnje tribine u vijećnici Brodsko-posavske županije u organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova.

Zdenka Bošnjak kao predsjednica Povjerenstva istaknula je važnost javnog progovaranja o ovoj temi, a Anica Gusak Krajnović, ravnateljica Centra za socijalnu skrb kazala je da u svom radu nisu primijetili porast nasilja među mladima jer se radi o konstanti. No, u slučaju da se dijete požali na nasilje, rodsitelji ga moraju saslušati i po potrebi se opratiti stručnim službama škole ili Cnetra koje će ih uputiti kako dalje. 

Josipa Samardžija, stručna suradnica i psihologinja Industrijsko-obrtničke škole vodila je tribinu zajedno sa kolegicom Miom Vrljć. pedagodinjom Obrtničke škole. Obje se kao stručnjaci slažu da postoje protokoli koje je škola dužna slijediti u slučajevima vršnjačkog nasilja, ali ističu da roditelji i škola  konstantno moraju biti na oprezu- naime, fizičko zlostavljanje je u pravilu vidljivo, no ono psihičko je ponekad i mnogo gore, a teže se primijeti. Također su ustvrdile kako je takvo nasilje prisutnije u prvim razredima srednje škole, a posebno je usmjereno na mlade koji su po prirodi povučeniji i možda se nisu tako dobro uklopili u kolektiv. Upravo njih treba osnažiti kako ne bi postali mete, ali i kako bi se znali obraniti. 

Facebook Twitter Instagram