Vijesti

Vučedolska kultura jedan je od važnijih povijesnih trenutaka

 'Astralni simboli u vučedolskoj kulturi', naziv je iscrpnog predavanja koje je u Gradskoj knjižnici održao dr.sc. Aleksandar Durman u organizaciji Muzeja Brodskog Posavlja.

Kada gledamo civilizacijski razvoj, dva se trenutka ističu kao prijelomne točke, kazao je Durman. 3000. godina prije Krista, odnosno period Mezopotamije, velikog Egipta i Kine, zajedno sa izumom pisma, i tako sve do 20. stoljeća kada  čovjek odlazi u svemir i počinje tehnološka revolucija. Postavlja se pitanje gdje je Europa u tim trenucima?

Pa upravo te 3000. godine prije Krista, vučedolska kultura proširila se po četrnaest europskih zemalja i  napravila jedan veliki skok, iako se ne radi o osvajačkoj kulturi- Vidite, bio je jedan kineski veleposlanik u Muzeju vučedolske kulture. Kada je završio svoj posjet, rekao je 'sada znam zašto je Europa Europa', Dakle, tamo u toj maloj prčvarnici negdje na kraju Europe, on vidi veličinu i važnost Europe- ispričao je Durman.

Vučedolska kultura tako je najveći civilizacijski skok u Europi u tom trenu i ništa se s njom ne može mjeriti, a upravo nam o tome govore astralni simboli poput najstarijeg europskog kalendara.

To je samo jedan od razloga zašto je ovo predavanje iznimno zanimljivo, kazao je ravnatelj Muzeja Hrvoje Špicer, a pomno je odabrano u pravi tren- naime, u Muzeju se još uvijek može pogledati izložba 'Slavonski Brod- 30 godina zaštićene arheološke zone', a obzirom da se vučedolska kultura proteže i na naše prostore, nije bilo dvojbe koga zvati. 

Facebook Twitter Instagram