Vijesti

Zajedno do istog cilja- Sveučilišta u Slavonskom Brodu

 Gradonačelnik, župan, saborski zastupnici, vijećnici iz redova HDZ-a, SDP-a, Mosta, HNS-a i nezavisni vijećnici, danas su se sastali u Gradskoj upravi kako bi raspravljali o temi osnivanja Sveučilišta u Slavonskom Brodu.

Naime, nakon dvije godine, konačno je otvorena prilika za osnivanjem Sveučilišta tako što Ustavni sud Republike Hrvatske nije prihvatio prijedlog za ocjenu suglasnosti Zakona o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu.

Sastanak je otvorio gradonačelnik Duspara koji je kazao da sad predstoji borba svih okupljenih u lobiranju za zajednički cilj.

-Mislim da ne treba govoriti koje značenje ima osnivanje Svečilišta za naš grad i što će se to sve donijeti županiji, ali to će tek vrijeme pokazati. Na nama je danas da kažemo svoje mišljenje i pokušamo što prije lobiranjem doći do Sveučilišta. 

A mišljenje su potom izrekli svi okupljeni, jednoglasno se složivši da je zajednički cilj iznad svih stranačkih i ideoloških razlika. Privremeni rektor Roberto Lujić kazao je kako to nije pojedinačan projekt, nego projekt cjelokupne zajednice.

-Sad prestoji borba. Došlo je do pokretanja postupka o izdvajanju Strojarskog i Učiteljskog fakulteta. Kako je sadašnja odluka donesena, može se razvijati u nekoliko smjerova. Moramo nastaviti pregovore sa osječkim Sveučilištem koje ima autonomiju, što znači da nam mogu i ne moraju dopustiti izdvajanje.

Lujić je kazao kako bi se pri osnivanju Sveučilišta pazilo da se postupno uvedu novi smjerovi koji bi odgovarali tržištu rada, te kako svi uključeni lokalni dionici moraju i financijski sudjelovati. Također je napomenuo kako nije cilj rušiti integritet osječkog Sveučilišta, nego ponuditi kvalitetan program. 

Župan Danijel Marušić pozdravio je inicijativu i kazao kako mu je drago da svi okupljeni sjede tu s istim ciljem, te kako ne dvoji da Slavonski Brod mora imati sveučilište radi djece i budućnosti. 

Saborska zastupnica Ljubica Maksimčuk također je istaknula zadovoljstvo inicijativom i kazala kako su svi saborski zastupnici za osnivanje sveučilišta, unatoč 'fami kako zastupnici HDZ-a nisu za tu ideju''.

-Mislim da je ovom napaćenom narodu dosta svađa i podjela, jedino zajednički možemo napraviti puno više i stojimo na raspolaganju- poručila je Maksimčuk.

S njom se složio i saborski zastupnik Pero Ćosić- Sva ta lobiranja koja trebaju za to sveučilište bila su i prije od strane HDZ-a, a bit će i dalje. Mislim da je jasno što moramo raditi. Ono što je dobro, dobar je i tajming- razgovarao sam sa pomoćnicima u Ministarstvu europskih fondova i oni imaju pristup fondovima za izgradnju studentskih domova. Na nama je ovdje, pogotovo na vama koji operativno radite, da napravite podlogu što bi mi to trebali, i mi ćemo to svakako pomoći. Ne bih htio da se to ispolitizira- zaključio je Ćosić.

HSS-ov Davor Vlaović i  saborski zastupnik iz redova HDZ-a Marko Šimić također su poduprijeli projekt, a s njima se složio i dožupan Damir Mirković, a svi su se kolektivno složili kako je to velika stvar ne samo za demografiju Slavonije, nego i za tržište rada, ekonomiju i gospodarstvo. 

SDP-ova Marta Luc-Polanc istaknula je kako nema razloga za sumnju da se ovaj projekt ne bi mogao realizirati do kraja- Posebno sam ponosna što je taj zakon donijela Vlada Zorana Milanovića i želim zahvaliti Tihomiru Jakovini i Robertu Lujiću koji su uspjeli izlobirati ovaj zakon, i ne vidim zbog čega današnja Vlada ne bi nastavila u istom tonu.

Njen stranački kolega Stribor Valenta kazao je da su dvije godine izgubljene- Zato mene danas manje brine kozmetika, brine me sadržaj. Iskreno govoreći, ne vjerujem da smo iskreni u ovoj prostoriji.- Valenta se nadovezao i na osnivanje regionalnog vodovoda te poručio kako 'ćemo sljedećih mjeseci pratiti koliko smo iskreni'.

Nezavisna vijećnica Slavica Lemaić kazala je kako osnivanje sveučilišta svesrdno podržava te kako je to bila okosnica njenog programa- Sveučilište u Osijeku možda vidi određene prijetnje, gubitak statusa monopolista što se tiče ulaganja.

No, svi prisutni su se složili kako treba pokazati da cilj nije destabilizirati osječko Sveučilište. 

Ante Orlović iz MOST-a upozorio je kako je pri osnivanju sveučilišta iznimno važno voditi računa o izvrsnosti i ne zaboraviti da cilj ne smije biti stvaranje osrednjeg kadra. S tim u vezi, Roberto Lujić poručio je kako se pri tome mora posegnuti i za izvrsnim kadrom koje namjeravaju privući dobrim uvjetima u Slavonski Brod, no sve u svoje vrijeme. 

Branimir Vujčić iz HNS-a podržao je ideju u svoje ime i ime stranke, i za sami kraj naglasio da je HNS za sve ideje koje će građanima donijeti prosperitet. 

 

Facebook Twitter Instagram