Vijesti

Zaključak Stožera civilne zaštite

Nakon održane sjednice Stožera civilne zaštite, na kojoj je prisustvovao premijer Plenković uz ministre Krstičevića, Kujundžića i Ćorića, Gradska uprava izdala je sljedeće priopćenje:

 Slavonski Brod i okolica bit će spojeni na vodocrpilište u Sikirevcima, a građani će do tada dobivati potrebnu pitku vodu iz državnih robnih zaliha

Krivac za ekološku kalvariju u Slavonskom Brodu će kazneno odgovarati, a građani Slavonskog Broda i okolice moraju znati da će im biti osiguran stalni izvor pitke vode“- zaključak je to održane sjednice Stožera civilne zaštite Grada Slavonskog Broda na kojoj su sudjelovali predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva Tomislav Tolušić te ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Na održanoj sjednici je potvrđeno kako će Slavonski Brod i okolica dobivati vodu iz vodocrpilišta u Sikirevcima. Radovi na potrebnom prespajanju započet će u najkraćem mogućeg roku, a do tada će građanima Slavonskog Broda i okolice biti osigurana pitka voda iz državnih robnih zaliha. Naime, danas do kraja dana u Slavonski Brod dolazi dodatnih 200.000 litara pitke vode, a Ministarstvo gospodarstva obavijestilo je i proizvođače vode u Hrvatskoj o povećanim potrebama koje će biti upućene u Slavonski Brod.

Sve do dovršetka potrebnih radova na prespajanju vodoopskrbnog sustava u Slavonskom Brodu na Sikirevce građanima će pitka voda biti osigurana na ovakav način, a distribuirat će se uz pomoć Javne vatrogasne postrojbe Grada Slavonskog Broda i mjesnih odbora.

Gradonačelnik Mirko Duspara je na održanoj sjednici ukazao na potrebu da se građane informira o učincima koje je konzumacija zagađene vode u protekla dva dana imala na njihovo zdravlje. Prema informacijama nadležnog ministra, teško je za očekivati da konzumacija vode u kojoj su zabilježene ovakve koncentracije ugljikovodika može utjecati na zdravlje u ovako kratkom vremenu izloženosti. No, zbog rizika od pojave štetnih učinaka poput mučnina i probavnih problema građane je nužno informirati da ona nije za piće, čak niti nakon prokuhavanja.

Ipak, mogu je koristiti za osobnu higijenu, a ovim putem moramo naglasiti kako, unatoč dezinformacijama koje su se pojavile, voda koju građani još uvijek dobivaju kroz vodoopskrbni sustav neće bit ukinuta.

 


Facebook Twitter Instagram