Vijesti

Završni forum projekta Pametne škole - Održivo upravljanje energijom u javnim objektima

Završni forum projekta „Pametne škole“ će se održati u utorak 18. lipnja u 11:30 sati u Slavonskom Brodu u Tehničkoj školi, Eugena Kumičića 55.

Projekt „Pametne škole“ provodi se od lipnja 2017. godine na području Brodsko – posavske županije i Tuzlanskog kantona kako bi podržao i promovirao inovacije i istraživanja mladih, povećao energetsku učinkovitost u školskim objektima te osvijestio javnost o društvenim i gospodarskim prednostima energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije.

Završni forum je posljednja aktivnost koju u sklopu projekta organiziramo u Hrvatskoj. Tema foruma je održivo upravljanje energijom u javnim i drugim objektima te prilike koje su na raspolaganju za postizanje tog cilja, osobito u svjetlu poticanja cjelokupne javnosti da se uključi i dâ svoj doprinos izradi Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine. Zato bismo željeli od različitih dionika saznati njihova stajališta, iskustva, planove i informacije o daljnjim mogućnostima financiranja energetske obnove zgrada i kuća, postavljanju solarnih sustava te drugim oblicima održivog upravljanja energijom, kao i prezentirati koristi od ovakvih zahvata. Na forum pozivamo predstavnike općina i gradova s područja Brodsko-posavske županije, korisnike javnih objekata (obrazovnih, zdravstvenih, kulturnih i drugih sektora), upravitelje komunalnih tvrtki, građane i sve ostale zainteresirane za ovu temu. Uvodno ćemo prikazati kratki film o aktivnostima u projektu te prezentirati troškove i koristi projekta u projektnom području.

U sklopu projekta završena je energetska obnova osnovne škole u Sibinju, proveden niz edukativnih aktivnosti, održano natjecanje škola u štednji energije u kojem je učestvovalo 105 osnovnih i srednjih škola iz obje države, educirana 42 zaposlena u školama i javnim ustanovama na području energetskog menadžmenta, te podržano 19 mladih inovatora na području primjene obnovljivih izvora energije kroz investicije i mentorstvo na solarnom kampu gdje su usavršili svoje inovacije.  Ono što se ne može izraziti brojkama ali predstavlja veliku vrijednost su uspostavljeni osobni i institucionalni kontakti u prekograničnom području koji su već i za vrijeme trajanja ovog projekta rezultirali novim suradnjama, projektnim prijedlozima i čvršćem povezivanju ovih prostora.

Facebook Twitter Instagram