Vijesti

Župan Marušić: Pronađeno rješenje za isplatu plaća radnicima Đure Đakovića

 Kako je 700 radnika "Đure Đakovića", za što imaju potporu četiri sindikata, od prošlog četvrtka u štrajku zbog neisplate plaća za mjesec rujan, što je pak direktna posljedica odluke Uprave Zagrebačke banke od prije nekoliko mjeseci o prestanku kreditnog praćenja ove tvrtke za pomoć pri posredovanju s ministarstvima i Vladom RH obratili su se županu Danijelu Marušiću.


Na susretu s radnicima 27. listopada 2019.  župan Marušić obećao je pomoći u iznalaženju rješenja isplate zaostalih plaća radnicima, no isto tako naglasio da je za nastavak daljnjeg, stabilnog financiranja tekuće proizvodnje i likvidnosti kako bi Đuro Đaković kao tvrtka mogao opstati, ali se i dalje razvijati, potrebno pronaći banku koja će tu proizvodnju i pratiti.

Nastavno na dogovor s radnicima Đure Đakovića, župan Danijel Marušić održao je u subotu konferenciju na kojoj je javnosti predstavio pronađeni model isplate plaća:"Imam informaciju da su potpisom raznih odluka napravljene sve pretpostavke i nađen izvor financiranja za isplatu plaća radnicima Đure Đakovića koja bi s velikom vjerojatnošću trebala uslijediti idući tjedan. Također, s obzirom na blokadu računa Đure Đakovića nađen je način na koji će se isplatiti plaće radnicima. Imam i informaciju da se na dnevnoj bazi odvijaju sastanci i predviđa se da bi jedna od banaka mogla ući i dati potporu, odnosno pratiti ugovornu proizvodnju Đure Đakovića koji ima ugovorne poslove do 2021. godine."

Na pitanje novinara je li to samo kratkoročno rješenje, župan Marušić je dodao: "I ranije putem medija isticali smo da je to samo jedan od koraka, a isplata plaća jedno kratkoročno rješenje i ono što slijedi je pronalaženje banke koja će pratiti ugovornu proizvodnju. Također jedan od koraka je i stavljanje Đure Đakovića u jednu ralnu osnovu koja će zajamčiti konkurentno poslovanje. Ovom prigodom zahvalio bih se predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću i  resornim ministrima Horvatu, Ćoriću, Mariću i Krstičeviću, ali i radnicima na strpljenju i koretnom ponašanju prilikom opravdanog prosvjeda. Prema informacijama koje imam, predsjednik Uprave Đure Đakovića dao je ostavku, ali ima još članova Uprave kao i direktora poduzeća koji će biti pozvani na sastanke u Ministarstvu gospodarstva kako bi se ova situacija što bolje prebrodila. Ponavljam, plaće će s velikom vjerojatnošću biti isplaćene idući tjedan zato što puno institucija sudjeluje u procesu kako ne bi došlo do nenadanih okolnosti".- kazao je Marušić predstavnicima medija.

Na pitanje znači li to i prestanak štrajka radnika župan Marušić je rekao: "Čuo sam se s predstavnicima sindikata i branitelja kao i sa Upravom i ovo rješenje trenutno zadovoljava sve, znači da proizvodnja dalje kreće, a plaće će biti isplaćene. Naravno, sama odluka o nastavku štrajka leži na sindikatima, ali prema mojim informacijama i prema onome kako su rekli - isplata plaća i nastavak proizvodnje zaustavili bi štrajk. Sigurno da uvjeti danas nisu isti kao što su bili na početku, kada s Zagrebačka banka povukla iz praćenja financiranja proizvodnje, ali o trenutnom stanju u poduzeću ćete morati pitati Upravu koja ima uvid u stanje proizvodnje i stanje računa Đure Đakovića. Proizvodnja Đure Đakovića mora biti konkurentna da bi tvrtka opstala, a radnici mogli živjeti od plodova svoga rada". - zaključio je župan Danijel Marušić.

Facebook Twitter Instagram