Vijesti

Županijska skupština usvojila izvještaj o proračunu u prvih šest mjeseci

Završena je 10. sjednica Županijske skupštine na kojoj su županijski vijećnici raspravljali o 16 točaka dnevnog reda. Sjednicu je otvorio predsjednik ŽS Pero Ćosić, a nakon usvajanja Zapisnika o radu prošle i Dnevnog reda ove sjednice, prešlo se na prvu točku – Aktualni sat tijekom kojega su vijećnici postavljali pitanja iz djelokruga Brodsko-posavske županije županu i njegovim suradnicima.

Martin Miloloža: U kojoj fazi je provedba projekta izgradnje kanalizacijske mreže „Brod2", da li je županija u njega uključena i može li je aktuivnije uključiti u njegovu provedbu?

Miroslav Jarić, pročelnik UO za komunalno gospodarstvo i zaštitu okoliša : Brodsko-posavska županija nema službenih informacija o ovom projektu, ali će podatke zatražiti od investitora – Vodovoda Slavonski Brod.

Ružica Vukovac: 1. Radi povećanja unosa mlijeka mliječnih proizvoda i voća Republika Hrvatska provodi program „Školska shema voća i povrća". Da li se županija kao osnivač škola prijavila na ovaj natječaj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavljenom 25. kolovoza i trajanjem do 25 rujna i kada se očekuje provedba programa u školama? 2. Što Županija čini po pitanju zaštite životinja i odredbi Zakona o njihovoj zaštiti?

Anica Vukašinović, pročelnica UO za obrazovanje, šport i kulturu: 1. Brodsko-posavska županija prijavila se na spomenuti natječaj, no u tehičkoj provedbi je to nešto drugačije. Za razliku od dosadašnjih godina, škole su ovaj puta izrazile svoje potrebe, a Brodsko-posavska županija ih je proslijeđivala na natječaj.  Sa zadovoljstvom mogu reći kako su u program uključene sve škole kojima je Županija osnivač osim dvije srednje, a u provdbu ove sheme uključeni su lokalni OPG-ovi.

Željko Burzović: 2. Upravo je osnovana županijska koordinacijska skupina u namjeri da djeluje kao koordinator između izvora problema na tenu  a to su naše općine i gradovi i Ministarstva poljoprivred, odnosno Uprave za veterinarstvo kao krajnjeg tijela.  Do 30. lipnja imali smo rok u kojem je trebalo izvršiti postupak mikročipiranja pasa nepoznatih vlasnika obzirom da su upravo oni najvći generator problema. 70% općina izjasnilo se pozitivno o ovom obliku kontrole. Tkođer, općinama je upućen upit da se izjasne hoće li iz svojih proračunskih sredstava pomoći financiranje izgradnje Azila za životinje.

Ante Orlović (MOST -NL): Ima li županija informaciju  u kojoj je fazi realizacija Sveučilišta u Slavonskom Brodu s obzirom na odrebe usvojnog Zakona o sveučilištima? 2. Planira li Županija digitalizirati rad županijske skupštine? (potpuna digitalna distribucija materijala, bez tiskanih primjeraka)

Danijel Marušić, župan : 1. Senat je nedavno donio Odluku o osnivanju Svučilišta u Slavonskom Brodu s tima da u toj odluci traže svojevrsno obeštećenje zbog studija koji ostaju u Slavonskom Brodu. O ovoj temi razgovaralo se i na nedavnoj sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, gdje sam, zajedno sa saborskim zastupnicima od premijera i resornih ministara  još jednom zatražio potporu za organizaciju Sveučilišta. U tijeku su pregovori s Ministarstvom i osobno mislim da će se iznaći pozitivno rješenje za Grad Slavonski Brod i Brodsko-posavsku županiju.

Stjepan Bošnjaković, zamjenik župana: 2. U određenoj mjeri smo već pokrenuli radnje za digitalizaciju rada Županijske skupštine, a nedavno je jedna tvrtka održala i prezentaciju na ovu temu i dobili smo ponudu koju razmatramo. U konačnici bi vijećnici trebali dobiti prijenosna računala, a sva kompletna procedura oko sazivanja Skupštine i distribucij materijala vršila bi se putem digitalnog kanala (e-maila i sl.).

Josip Marunica (NL Duspara Mirko): 1.Što je s rekonstrukcijom dijela Županijske ceste 4212 od Slavonskog Broda do naselja Klis? 2.. Kada će se proširiti krivina na dijelu Županijske ceste 4212 u Donjoj Vrbi gdje je povećan kamionski promet? 3. Zašto je timu Hitne medicinske pomoći Slavonski Brod trebalo 38 minuta da dođe na intervenciju na mjesto prometne nesreće udaljenog tri kilometra?

Antun Dukić (ŽUC): 1. i 2.  Županijska cesta 4212 na ulazu u Donju Vrbu je sanirana, dok će dio u naselju Klis biti saniran tijkom listopada zbog prolaska kanalizacijske cijevi na tom dijelu, a slijeganje tla traje i do 5 godina.

Klara Šćuka, pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb: 1. Mreža Hitne pomoći u potpunosti je opremljena timovima 1 i 2. Postoji problem s brojem liječnika koji rade honorarno na ugovor o djelu kako bi hitna medicinska pomoć bila dostupna svim građanima u svakom trenutku.  Što se tiče ovog slučaja, to je u vremenu u kojemu Hitna ima mogućnost doći, moramo znati gdje je sjedište Hitne, mislim da su došli u propisanom vremenu i nisu napravili nikakav propust. U Domu zdravlja Slavonski Brod imamo 19 timova obiteljske medicine.

Anto Žagrić (DM-NL): 1. Da li je točna informacija da je inspektorat Ministarstva zaštite okoliša izdao nalog za zatvaranje odlagališta otpada u Davoru? Da li je Brodsko-posavska županija sa HŽ Putničkim prometom potpisala Ugovor o besplatnom prijevozu studenata?

Danijel Marušić, župan: 1. Nemam takvu informaciju, ali ću se obratiti spomenutom inspektoratu s ovim pitanjem, o čijem odgovoru će vijećnik biti obaviješten pisanim putem.

Anica Vukašinović, pročelnica UO za obrazovanje, šport i kulturu: 2. vijećnik će odgovor dobiti u pismenom obliku.

Mario Pejić (DM-NL): 1. Stariji žitelji mjesnog odbora Mali Pariz u Slavonskom Brodu pitaju da li će u svom mjesnom odboru dobiti liječnika obiteljske medicine?

Klara Šćuka, pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb: 1. Liječnici obiteljeke medicine, odnosno njih 10,  su  u 19 timova Hitne medicinsk pomoći. Ukoliko postoji liječnik koji je izvan sustava i koji bi želio raditi u ovom mjesnom odboru, bilo bi dobro doći do te informacije, jer na prošlim natječajima nije bilo prijavljenih.

Zoran Marijić (DM-NL) 1. Zašto mi je uskraćen dokument, odnosno prilog građevinske dozvole „geo istraživanja" za vodocrpilište u Sikirevcima, koji sam zatražio od ureda za graditeljstvo.?  2. Koje su osobe zadužile informatičku opremu iz projekta JENTRAP i koja je ukupna vrijednost opreme koju je Brodsko-posavska županija dobila za potrebe Stožera CZ? 3. ima li županija informaciju da su Hrvatske vode ponovno formirale Povjerenstvo za donošenje nacrta odluka u zonama sanitarne zaštite?

Stjepan Bošnjaković, zamjenik župana: oprema nabavljena iz projekta JENTRAP vrijedna je 2.154.000 kuna . informatička oprema dodijeljena je na korištenje projektnom timu koji je radio na pripremi i provedbi projekta na rok od 5 godina. 3. Hrvatske vode su krajem rujna sukladno Prvilniku koji to regulira  a s obzirom na nastale okolnosti odnosno aktivaciju 3 zdenca na vodocrpilištu Sikirevci  potrzatražila su imenovanje predstavnika Povjerenstva iz 4 upravna odjela Brodsko-posavske županije, a prijedlozi su dostavljeni.

Marija Jugović (HDZ): 1. U kojoj je fazi projekt razvoja širokopojasnog interneta u Brodso-posavskoj županiji?

Stjepan Bošnjaković, zamjenik župana: Projekt „PRŠI"  je u fazi čekanja natječaja a indikativni rok 31. 10 2018. Od konca prošle godine smo imali smo intezivnu fazu pripreme i sustigli smo određene zaostatke. Sa 16 općina istočno i zapadno od Slavonskog Brod potpisali smo sporazume kojima nas se ovlašćuje d budemo nositelj projekta. Pripremili smo tehničku dokumentaciju odnosno studije izvodljivosti i nacrte planova i za njih smo dobili prethodnu suglasnost HAKOM-a te smo provli javnu raspravu. Sugestije nekih operatera uvažili smo i pripremamo konačni tekst „PRŠI"-a kad dobijemo suglasnost HAKOM-a, slijedi prijava na natječaj.

Zdravko Mitrović (HDZ): U kojoj je fazi realizacija projekta navodnjavanja „Orubica"?

Stjepan Bošnjaković, zamjenik župana: projekt je u fazi provedbe. Potpisani su ugovori s Hrvatskim vodama o komisionom poslu, odnosno s izvođačima radova i projektantskim nadzorom.  Izvođači su kolovozu uvedeni u posao, a završetak radova vrijednih 24.811.038,35 kn s PDV-om očekuje se u srpnju 2021. godine, odnosno za 36 mjeseci od potpisa, kako je definirano ugovorom o građenju s odabranim izvođačima.

 Dubravko Kolundžić (HDSSB): 1. Da li je Brodsko-posavska županija, prilikom natječaja za izbor ravnatelja osnovnih i srednjih škola poštivala uredbu Zakona o braniteljima?

Anica Vukašinović, pročelnica UO za obrazovanje: Sve osnovne i srednje škole vode računa o pravno formalnoj proceduri za izbor ravnatelja, tako da nije bilo ponovljenih natječaja zbog nepoštivanja uredb koju je vijćnik spomenuo.

Vinko Kuzmić (SU):  1.Je li u planu kakav projekt za izgradnju ili proširenje Doma za starije i nemoćne osobe u Slavonskom Brodu i eventualno kada bi se to moglo realizirati?

Klara Šćuka, pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb: 1. Što se tiče Doma za starije i nemoćne u Slavonskom Brodu kao i doma u Novoj Kapeli, postoji projektna dokumentacija, sve je spremno, čeka se raspisivanje natječaja da bi se došlo do izvora financiranja, jer Županija nema dovoljno sredstava za cijeli projekt, pa računamo na EU fondove. 

Željko Norac (HDZ) Na koji način Županija financira medije? Hoće li prilikom najavljenog posjeta Predsjednice RH Slavonskom Brodu idući tjedan biti razgovora i o problemu zagađenog zraka u Slavonskom Brodu i plinofikacije prekosavske Rafinerije?

Anica Vukašinović, pročelnica UO za obrazovanje: 2. Raspodjela financijskih sredstava za medije ide isključivo prema javnom pozivu. Događanja i  aktivnosti koje su od posebnog interesa za Brodsko posavsku županiju, podržavamo isključivo na ovaj način. 

Danijel Marušić, župan : 2. Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitaorivć 9. i 10 listopada izmješta svoj Ured u Slavonskom Brodu, u sjedištu Brodsko posavske županije. Dogovoreno je, iako se još službeno potvrđuje, niz posjeta po općinama, gospodarskim subjektima, školama, sastanaka s nizom udruga, a jedna o d tema sigurno će biti zagađeni zrak, jer smo svjedoci da je Predsjednica i prije bila uključena u tu temu.

Dragica Vučković: 1.  Da li će župan nazočiti 19. izboru najuzornije seoske žene u Zagrebu te tako dati podršku kandidatkinji s područja BPŽ. 2.Koliko je OPG-ova čiji su nositelji žene u našoj županiji?

 Danijel Marušić, župan: Svakako da tim ženama treba dati podršku i ukoliko budem slobodan rado ću nazočiti spomenutom izboru.

Željko Burazović, pročelnik UO za poljoprivredu: Žene su nažalost nositelji OPG-ova u samo 3%. Gospodarstava odnosno u 200-tinjak OPG-ova.

Zlatko Bunjevac (HSS) 1. Što županija može učiniti po pitanju linijskog prijevoza u Goricama, Poljanama i Gornjim Bogićevcima? 2. Hoće li i može li Županija pomoći izgradnju školske športske dvorane u Gimnaziji Nova Gradiška.

Anica Vukašinović, pročelnica UO za obrazovanje: 1. Problem prijevoza učenika počeli smo rješavati krajem prošle godine zajedno s načelnikom općine, a županija će za sve učenike osigurati adekvatan prijevoz.

Stribor Valenta (SDP): 1. Posjetio sam jučer Dom za starije i nemoćne te svjedočio kako je smještaj korisnicima Doma poskupio dvadeset posto. Radi se o povećanju od tristo do četiristo kuna. 2. Imate li saznanje, s obzirom na skori posjet predsjednice, da li nam do kraja godine donosi rješenje pitanja zagađenog zraka u Slavonskom Brodu.

Klara Šćuka, pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb:  Cijene su, istina, rasle, ali nakon što su petnaest godina bile jednake. Nitko ne živi od zraka, nego od plaća, a one su rasle šest posto svima pa tako i zdravstvenom osoblju koje pruža skrb starijima i nemoćnima. Rasle su i cijene namirnica te svih potrepština. Stoga je povećanje cijene smještaja bilo nužno. 

Danijel Marušić, župan: 2. Svi smo svjedoci da je predsjednica sudjelovala u rješavanju problema zagađenog zraka od samog počektka i na međunarodnoj razini. Tijekom predstojećeg posjeta, razgovora o ovom problemu će zacijelo biti.

Matija Jošić (MOST -NL): 1. može li županija sufinacirti nabavku računala za članove udruge „Most 352" koja se bavi STEM područjem? 2. Kada će biti označen pješački prijelaz preko pruge u Oriovcu?

Damir Mirković, zamjenik župana: Neka se članovi jave u Upravni odjel za obrazovanje, i pokušat ćemo im izaći u  susret. Brodsko-posavska županija prošle godine započela inicijalni projekt s predstavnicima Croatian makers lige u onim školama u kojima je Županija osniva, i nastoji pratiti nove trenedove i nova znanja.

Milan Mateša (SDP): Kada će biti uređena cesta od Svačičeve prema Kovačevcu? (cesta prema Okučanima)? Da li je moguće postaviti semafore na križanju Svačićeve i ulice Alojzija Stepinca?

Antun Dukić (ŽUC):1. Grad Nova Gradiška pismeno se opredijelio za opciju postavljanja semafora kod tvornice „Tang", jer ŽUC nema utjcja na regulaiju prometa. „. Ne radi se o sanaciji već o rekonstrukciji, stoga je projekt naručen.

Pod kadrovskim pitanjima  Antoneta Gudelj (MOST) stavila je svoj mandat vijećnice Županijske skupštine u mirovanje iz osobnih razloga. Za zamjenika vijećnice Antonege Gudelj politička stranka MOST nezavisnih listia odredila je vijećnika Pavu Ančića. Mandatno povjerenstvo predložilo je Skupštini verifikaciju kako je navedeno u obrazloženju. Županijska skupština verificirala je mandat vijećniku Pavi Ančiču koji je u nastavku položio i svečanu prisegu. 

U nastavku sjednice, zaključno s 13:20 vijećnici su usvojili:

2. Izvješće o radu Župana Brodsko-posavske županije za razdoblje 1. siječanj do 30. lipnja 2018.

3. Izvješće o planiranim i ostvarenim prihodima i primicima i izvršenim rashodima i izdacima Proračuna Brodsko-posavske županije za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2018. s Prijedlogom polugodišnjeg obračuna proračuna

4. Analiza poslovanja gospodarstva Brodsko-posavske županije u 2017. s dostupnim pokazateljima za 2018.

5. Prijedlog odluke o donošenju Županijske razvojne strategije Brodsko-posavske županije do 2020. godine

 Nakon pauze  vijećnici su usvojili i:

6. Informacija o aktivnostima i provedbi projekata u djelatnosti obrazovanja i kulture
7. 
Prijedlog odluke o proširenju djelatnosti Centra za razvoj Brodsko-posavske županije
8. 
Plan rada Centra za razvoj Brodsko-posavske županije za razdoblje lipanj – prosinac 2018. i Financijski plan za 2018.
9.Davanje suglasnosti na dodatke ugovora i sporazuma Upravnog vijeća Centra za razvoj Brodsko-posavske županije:

  1. Odluka o sklapanju dodatka Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava Suradnja za uspjeh 3 Kodni broj: UP.OI.3.1.O.I.0085
  2. Odluka o sklapanju dodatka Sporazumu o suradnji na izradi „Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine" i provedbi Programa pripreme lokalnih i razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova Broj: BPŽ – 2017 – S2
  3. Odluka o sklapanju dodatka Ugovoru Interreg IPA Cross – border Cooperation Programme Croatia – Bosna and Herzegovina – Montenegro 2014 – 2020 Subsidy Contract Number: 2017HR – BA – ME191
  4. Odluka o sklapanju dodatka Ugovoru Interreg IPA Cross – border Cooperation Programme Croatia – Serbia 201 4 – 2020 Subsidy Contract Number: 2017HR – RS75
  5. Odluka o sklapanju dodatka Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020. KK.10.1.3.01.0018 „Jačanjem kapaciteta Brodsko – posavske županije do učinkovitijeg korištenja ESI fondova"

10. Program rada i financijski plan Savjeta mladih Brodsko – posavske županije  za 2019. godinu – davanje suglasnosti
 11.

  1. Prijedlog odluke o osnivanju Županijskog vijeća za prevenciju kriminaliteta na području  Brodsko – posavske županije
  2. Prijedlog rješenja o imenovanju članova Županijskog vijeća za prevenciju kriminaliteta na području Brodsko – posavske županije

12. Prijedlog odluke o davanju suglasnosti Općoj bolnici „Dr. Josip Benčević" Slavonski Brod za nabavu mamografskog uređaja za Odjel kliničke radiologije
13. 
Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o davanju suglasnosti Domu zdravlja Slavonski Brod za dogradnju objekta pedijatrije i nabavu opreme
14. Odluka o kreditnom zaduženju za financiranje projekata energetske obnove zgrada javne namjene u zdravstvu i socijalnoj skrbi u Brodsko – posavskoj županiji
15. 
Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti na Odluku o izmjeni Statuta Doma za starije i nemoćne osobe Slavonski Brod
16. 
Statut Muzeja Brodskog Posavlja Slavonski Brod – davanja prethodne suglasnosti

Sjednica je završila u 14: 25 sati.
 
(Izvor Brodsko posavska županija)

Facebook Twitter Instagram