Vijesti

Županijska skupština: Tko su ovogodišnji laureati Brodsko posavske županije?

Nakon usvajanja Zapisnika o radu prošle, kao i Dnevnog reda današnje, uobičajenim Aktualnim satom, tijekom kojeg su vijećnici postavljali brojna pitanja iz djelokruga rada Brodsko-posavske županije i šire, s radom je započela 7. sjednica Županijske skupštine.

S obzirom na aktualno stanje visokog vodostaja rijeke Save, vijećnici su postavljali pitanja vezana uz sanaciju nasipa na području Gornje Bebrine, Klakara i Donje Bebrine (Mario Pejić DM-NL), održavanje detaljne kanalske mrže posebice na zapadnom dijelu Županije i osiguravanje sredstava za tu namjenu, (Pero Jelinić DM-NL), zabranu šljunčarenja u RH koja je na snazi od 2010 godine u kontekstu smanjenja volumena korita rijeke Save, a time i povećanje rizika od poplava (Dragica Vučković), kao i količinu nastale štete uzrokovane poplavom na poljoprivrednim nasadima (Ivan Šmit).

Prema riječima župana Danijela Marušića, njegovog zamjenika Stjepna Bošnjakovića i resornog pročelnika za poljoprivredu Željka Burazovićažupanijski kao i stožeri općina uz rijeku Savu i Grada Slavonskog Broda te sve žurne službe u sastavu Stožera brzo su i pravovremeno reagirali te tako spriječili veće štete. Kako će visoki vodostaj potrajati još par dana, nakon toga bit će obavljena i procjena nastalih šteta. Što se tiče uređenja kanalske mreže Brodsko-posavska županija uputila je zahtjev za žurno rješavanje 2500 metara kanalske mreže koji će opetovati. 

Ponovno je bilo aktualno i pitanje vodocrpilišta u Sikirevcima kao i problemi s vodoopskrbom na području Brodsko- posavske županije (Mirko Duspara NL DM, Stribor Valenta SDP, Zlatko Bunjevac HSS, Zoran Marijić NL DM, Ante Orlović MOST -NL). 

Župan Marušić podsjetio je vijećnike da je Regionalni vodovod istočne Slavonije projekt Hrvatskih voda te da je na prošloj sjednici Županijska skupština prihvatila jedan od predloženih modela Hrvatskih voda i primjenu članka 204. Zakona o vodama oodnosno osnivanje poduzeća za zahvaćanje vode na vodocrpilištu u Sikirevcima. Nakon što dobije informacije od nadležnih institucija, o tijeku provedbe izvjestit će vijećnike i pismenim putem. 

Iz područja infrastrukture vijećnike je zanimala još i izgradnja pružnih prijelaza i izgradnja zvukobrana na području Slavonskog Broda (Mirko Duspara NL DM, Anto ŽagrićDM-NL) kao i stanje pojedinih prometnica na području Brodsko-posavske županije kao što je ostatak baza na dijelu autoceste između Okučana i Lužana, asfaltiranje ili izrada nove ceste na potezu Stružani – Zoljani. 

Po riječima ravntlja ŽUC-a Antuna Dukića, Asfaltiranje spojne ceste između Stružana i Zoljana očekujemo tijekom ljeta ove godine, a ostale podatke vijećnici će dobiti pismenim putem nakon što se kontaktiraju nadležne institucije. 

Vijećnike je zanimalo aktualno stanje na području školstva posebice u području energetske obnove, kao i zdravstva. 

Zamjenik župana Damir Mirković detaljno je predstavio sve što se čini po pitanju razvoja zdravstva posebno se osvrnuvši na projekt „Kraći put do zdravlja" koji je pokrenut sa željom unapređenja infrastrukture,opremanja brodske bolnice te provođenja edukativnih aktivnosti. Projekt financira Europska unijaputem Europskog fonda za regionalni razvoj a ukupno je vrijedan 39.848.422,66 kuna od čegaje iznos bespovratnih sredstava čak 39.833.422,66 kuna. Rezultat toga su brojne koristi za pacijenta u odnosu na klasičnu hospitalizaciju, kao i veća učinkovitost i racionalnost zdravstvene skrbi. Obzirom na dosadašnji neadekvatan prostor i opremljenost dnevih bolica i kirurgija , ulaganje u zdravstvenu infrastrukturu i opremanje doprinijet će nacionalnom, regionalnom i lokalnom razvoju..

Projekt „Kraći put do zdravlja je u fazi isporuke najmodernije i najkvalitetnije opreme i uređaja koji će pospješiti kvalitetu zdravstvene usluge ali i skratiti boravak pacijenata na odjelima.

V.d. pročelnice za obrazovanje šport i kulturu Anica Vukašinović izvijestila je vijećnike o tijeku energetske obnove na pojedinim školama, pojasnivši kako je od 10 projekata energetske obnove škola u 2017. u ovom trenutku 8 projekata prošlo postupak nabave, u tijeku je analiza ponuda i nadamo se da će sredinom travnja početi energetska obnova tih objekata. Još su nam otvoreni natječaji za srednju školu "Matija Antun Reljković" i za prekograničnu suradnju Pametne škole za energetsku obnovu OŠ "Ivan Mažuranić" Sibinj. Taj postupak očekujemo da će biti završen do kraja travnja. Do kraja pedagoške godine imat ćemo uvedene radove u svih deset objekata.Dodala je kako je na pilot projekt kurikularne reforme Ministarstva znanosti i obrazovanja od 11 prijavljenih škola s područja BPŽ odabrano četiri i to dvije osnovne i dvije srednje škole. 

U nastavku aktualnog sata raspravljalo se i o tijeku razminiranja područja cijele županije koja se očekuje do svibnja 2018. godine, izgradnji regionalnog odlagališta u Šaguljama te povlačenju sredstava iz Europskih fondova. 

U nastavku sjednice usvojeno Izvješće o radu Župana Brodsko-posavske županije za razdoblje srpanj-prosinac 2017., a pod točkom 4. Prijedlog odluke o dodjeli županijskih priznanja u 2018. potvrđeni su ovogodišnji laureati i to:

Zlatni grb Tomislavu Greguriću za sveukupni društveno-politički rad i djelovanje, iznimne doprinose u stvaranju i obrani hrvatske države, osobite zasluge u kulturnom, gospodarskom i društvenom razvoju Općine Vrpolje.

Za Plaketu Brodsko-posavske županije u 2018. godini, a koja se dodjeljuje pravnim osobama, potvrđeni su:

Veleučilište u Slavonskom Brodu, Šokačka glumačka družina"Matini kripoštoli",Đuro Đaković Montaža-Izolakd.o.o.,Klub podvodnih aktivnosti "Marsonia"Hrvatski institut za povijest-Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje te tvrtka MIG d.o.o. za geodetske i poslovne usluge Slavonski Brod.

Kovanicu od zlata ove godine dobit će:

Anka Šakić za postignute uspjehe u poticanju razvoja malog i srednjeg poduzetništva, Mario Sosnik- 100% RVI za zalaganje u promicanju i očuvanju vrijednosti Domovinskog rata, Milan Golubić za sudjelovanje i doprinos u obrani Brodsko-posavske županije, doprinos u razvoju demokracije i očuvanju kulturnih spomenika,Antun Đurek za istaknutu humanitarnu djelatnost,OPG Ivice Ivaniša za rezultate u ekološkoj proizvodnji OPG Željka Bošnjaka za uspjehe u stočarskoj proizvodnji; obrt Jagodanović za uspješan rad i poslovanje te afirmaciju Brodsko-posavske županije, Mirjana Zubović za osobite rezultate u razvoju ljekarničke djelatnosti, Štefan Paun za izniman doprinos u obrani zemlje, ali i aktivnom radu u braniteljskim i civilnim udrugama te osnutku i ptoicanju rada Športskog saveza invalida i Zvonimir Grško za zapažene rezultate i ostvarenja u djelatnosti tjelesne kulture i športa na području Brodsko-posavske županije.

Trenutno se rapravlja o 5. točki Dnevnog reda. 

(Izvor i foto: BPŽ) 

Facebook Twitter Instagram