Vijesti

Županjka Antonija Tonka Oršolić je Šokački cvit 2024.

 Glazbeno-scenskom priredbom "Oj dorati, moje zlato suvo", u Županji je u petak navečer svečano otvoreno 57. Šokačko sijelo koje je posvećeno šokačkoj tradiciji uzgoja konja.

Manifestaciju je u kino dvorani "Mladost" otvorenom proglasio vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, odjeven u šokačko narodno ruho, izrecitiravši stihove narodne pjesme o Šokcima.
Županjski gradonačelnik Damir Juzbašić poželio je posjetiteljima da u narednim danima uživaju u Šokačkom sijelu za koji su, kako je kazao, organizatori priredili sjajan i raznovrstan program.

Nakon svečanosti otvorenja održan je izbor za najljepšu djevojku u narodnoj nošnji "Šokački cvit 2024." u kojem je između 12 kandidatkinja titulu najljepše odnijela Antonija Tonka Oršolić iz Županje, odjevena u baranjsko narodno ruho.

Šokačko sijelo je najstarija i najveća kulturno-turistička manifestacija u županjskoj Posavini, utemeljena s ciljem promicanja i očuvanja običajnih praksi, narodnih nošnji i drugih osobitosti tradicijske kulture zavičaja i šireg područja Slavonije i Zapadnog Srijema, koja se od 1968. godine s promjenjivim brojem sadržaja održava u Županji u pokladno vrijeme.
Povod da se ovogodišnja manifestacija posveti konjima je upis tradicije uzgoja lipicanaca na UNESCO-ov Reprezentativan popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva krajem 2022. godine i 30. obljetnica osnutka Konjogojske udruge 'Stari Graničar' u Županji.

Županjci će obilježiti i 100. obljetnicu rođenja pučkog pjesnika Đuke Galovića, rođenog u Županji, koji je značajan dio svojih pjesama posvetio konjima i njihovoj ulozi u narodnoj kulturi, a i čiji su stihovi "Od dorati, moje zlato suvo".

Manifestacija traje do 13. veljače dokad će se u Županji održati niz tradicijskih, kulturnih, gospodarskih, zabavnih i sportskih priredbi.

03.02.2024 09:39:00

Facebook Twitter Instagram