Vijesti

22 milijarde eura koje je EU namijenila za Hrvatsku velika su prilika za Slavoniju

 Županijska organizacija HDZ-a danas je održala medijsku konferenciju kako bi se osvrnuli na prilike i mogućnosti za Slavoniju unutar europskog plana za gospodarski oporavak.

Po tom planu, 22 milijarde eura namijenjeno je za hrvatske projekte, izvijestio je nedavno premijer Plenković, a gradonačelnica Pleternice koja je među najuspješnijim hrvatskim gradovima po privlačenju sredstava iz fondova, Antonija Jozić, istaknula je ovom prilikom da su to odlične vijesti za Projekt Slavonija, Baranja i Srijem.

Pozitivno je to što iznos europskog sufinanciranja ostaje 80%, što znači da lokalni proračuni moraju izdvojiti manje sredstava. U ovom trenutku u Požeško-slavonskoj županiji provode se projekti u ukupnom iznosu od 2 milijarde kuna, a tu je i program regeneracije malih gradova koji je Pleternica potpisala prije otprilike dvije godine, zajedno sa Novom Gradiškom.

Pripremljeni su intervencijski planovi koji su odobreni, kazala je Jozić, a sada trebaju ići na sjednice gradskih vijeća, no postoji mogućnost da će se morati korigirati zbog promjena na europskom planu.

Nikola Mažar, državni tajnik Središnjeg ureda, kazao je da bismo dobro iskoristili europska sredstva, potrebni su projekti, a Slavonija sada ima povijesnu priliku za ravnomjeran razvoj s ostatkom države. Treba biti svjestan da je pred nama veliki izazov, kako za omišljavanje, tako i za provedbu projekata. 

Župan Danijel Marušić istaknuo je da je od posebne važnosti što u cijelu priču Hrvatska ulazi sa stabilnom Vladom i iskusnim ljudima na ključnim pozicijama.

25.07.2020 10:48:00

Facebook Twitter Instagram