Vijesti

Hrvatskoj na raspolaganju gotovo 43 milijuna eura

 

Europska komisija je objavila natječaje za programe Erasmus+ i Europske snage solidarnosti za 2024. godinu, koji pojedincima i organizacijama nude mogućnosti za razvoj i napredovanje u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta.

Erasmus+ je najveći program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport u okviru kojega je hrvatskim korisnicima u 2024. na raspolaganju 41.046.788 eura, a kroz program Europske snage solidarnosti na raspolaganju je 1.598.273 eura.

Projekti se mogu prijavljivati na više natječajnih rokova tijekom 2024.

Program Erasmus+ obogaćuje živote i širi vidike

Za financiranje u okviru Erasmusa+ projekte mogu prijaviti sva javna i privatna tijela u područjima obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta tj. odgojno-obrazovne ustanove, udruge, poduzeća, gradovi, općine i županije te drugi putem Nacionalnih agencija za Erasmus+ (u Hrvatskoj je to Agencija za mobilnost i programe EU) ili Europske agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA). Sudionici projekata mogu biti pojedinci od vrtićke do odrasle dobi.

Od 2014. do 2023. ugovoreno je 3314 projekata vrijednosti oko 256 milijuna eura što čini gotovo 100%-tnu iskorištenost dodijeljenih sredstava Europske unije. Ukupno je u programu sudjelovalo više od 100.000 hrvatskih građana.

“Zahvaljujući rezultatima Erasmus projekata naši su korisnici unaprijedili školske kurikule, stvorili nove prilike za mlade, unijeli inovacije u nastavne metode; pomogli osobnom, profesionalnom i akademskom razvoju učenika, studenata i polaznika, značajno unaprijedili i razvili svoje ustanove i organizacije. Brojni naši korisnici ističu kako ih je Erasmus+ iskustvo učinilo otvorenijima i samostalnijima”, rekla je ravnateljica Agencije za mobilnost i programe Europske unije mr.sc. Antonija Gladović.

Zajedno snažniji uz program Europske snage solidarnosti

Solidarno pomaganje osobama u nepovoljnijem položaju, promicanje tolerancije i ljudskih prava, jačanje digitalnih vještina i rješavanje problema vezanih za okoliš i klimatske promjene samo su dio aktivnosti u okviru programa Europske snage solidarnosti putem kojega je hrvatskim korisnicima u 2024. godini na raspolaganju oko 1,6 milijuna eura.

Program je ove godine obilježio 5. obljetnicu, a do danas je u Hrvatskoj ugovoreno više od 560 projekata vrijednih više od osam milijuna eura.

Europskim snagama solidarnosti mogu se priključiti mladi u dobi od 18 do 30 godina, a aktivnosti mogu provoditi u svojoj ili nekoj drugoj zemlji. Prema podacima Agencije za mobilnost i programe EU, u međunarodne volonterske projekte i lokalne projekte solidarnosti uključilo se više od 4050 mladih iz inozemstva i Hrvatske. Na Europskom portalu za mlade prijavljeno je za volontiranje više od 4.000 mladih iz Hrvatske.

“Upravo smo na primjeru potresa i drugih elementarnih nepogoda osjetili snagu europskog zajedništva kroz solidarnu pomoć iz Europske unije. Solidarno pomaganje i međunarodno volonterstvo okosnica su programa Europske snage solidarnosti za čiju je provedbu u Hrvatskoj nadležna Agencija za mobilnost i programe EU”, istaknula je Sanja Posavec, pomoćnica ravnatelja Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

Pomoć Ukrajini, veće potpore za ublažavanje utjecaja inflacije i potpore za „zelena“ putovanja

Radi ublažavanja utjecaja inflacije, u 2024. povećan je dio potpora za mobilnosti u okviru programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti. Također, u skladu s jednim od prioriteta programa „Okoliš i borba protiv klimatskih promjena“, gotovo isključivo se potiču ekološki prihvatljivija putovanja. Namjenskim projektima Europskih snaga solidarnosti pomoći će se osobama koje bježe od rata u Ukrajini dok će se kroz Erasmus+ podržavati Ukrajinu kroz projekte koji mogu, primjerice, poticati dolaznu mobilnost učenja, osnažiti ljude koji napuštaju zemlju novim vještinama, pomoći u borbi protiv dezinformacija ili promicati integraciju izbjeglica u novi obrazovni sustav.

 

05.12.2023 12:34:00

Facebook Twitter Instagram