Vijesti

75. obljetnica Industrijsko obrtničke škole u Slavonskom Brodu

 Danas se obilježava 75 godina Industrijsko obrtničke škole u Slavonskom Brodu.

Tijekom prijepodneva u prostorijama škole otvorena je Covid učionica/zbornica, praktikum automatike i robotike te je puštena u rad solarna punionica za električna vozila. 

 75. obljetnica osnivanja Industrijsko-obrtničke škole Slavonski Brod nastavljena je svečanom akademijom u prostorima brodske Kazališno koncetne dvorane, kojoj su prisustvovali bivši i sadašnji profsori ove srednje škole, predstavnici Brodsko posavske županije i Grada Slavonskog Broda itd. 

Današnja Indsustrijsko obrtnička škola je nastala od Industrijske škole „Đuro Đaković“, osnovane 5. listopada 1946. godine.

Ovo je jedna od prvih industrijskih škola u tadašnjoj Jugoslaviji i školuje učenike iz svih krajeva za zanimanje: strojobravar, bravar, tokar, elektromehaničar i automehaničar. Od 1946. do 1952. godine nastava se izvodi prema nastavnom planu i programu škole učenika u privredi metalskog smjera. Godine 1952. Savjet za prosvjetu, nauku i kulturu Narodne Republike Hrvatske donosi novi nastavni plan i program za obrazovanje kvalificiranih radnika metalske struke. Broj učenika je u stalnom porastu od 1946./47. godine kada je upisano 87 učenika do 1961./62. kada je upisano 434 učenika.

 Od školske godine 1957./58. učenici metalske struke (obrtništvo) prelazi iz Škole učenika u privredi u Industrijsku školu. Sve do 1973. godine Tehnička škola "Josip Godlar" i Industrijska škola "Đuro Đaković" djeluje svaka za sebe. Od 1973. godine ove dvije škole udružuju se u Metalski elektrotehnički školski centar, "Đuro Đaković" koji u školskoj godini 1975./76. upisuje 1593 učenika.

Centar kasnije mijenja naziv u Tehnički obrazovni centar "Đuro Đaković". 

1990 godine dolazi do stvaranja suverene države Hrvatske, a to dovodi do novih promjena u sustavu školstva. Nastaju strukovne škole, pa je tako odlukom Skupštine općine Slavonski Brod od 19. srpnja 1991. godine ukinut TOC "Đuro Đaković" i osnovane su dvije škole: 

Tehnička škola i Industrijsko–obrtnička škola, koje iste nazive nose i danas. 


 

 

 

15.10.2021 14:21:00

Facebook Twitter Instagram