Vijesti

Dani elektroničkih medija u Svetom Martinu na Muri 13. - 15. 11. 2018.

U Svetom Martinu na Muri od utorka 13. do četvrtka 15. studenog održati će se 11. Dani elektroničkih medija, tradicionalno okupljanje djelatnika radija, televizija i internetskih medija na nacionalnoj i lokalnoj razini.

 

Organizatori su Hrvatska udruga radijskih nakladnika (HURiN), Agencija za elektroničke medije (AEM) i Nacionalna udruga televizija (NUT) u partnerstvu sa Hrvatskom regulatornom agencijom za mrežne djelatnosti (HAKOM), a cijeli se program odvija pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića. 

U središtu pozornosti na panel raspravama, koje će se održati u srijedu i četvrtak, biti će izmjene i dopune Zakona o elektroničkim medijima, položaj i uloga žena u medijima te autorska prava u medijskoj i glazbenoj industriji na lokalnoj i nacionalnoj razini. 

Riječ je o iznimno važnim temama za položaj i djelovanje, ponajviše, lokalnih medija u Republici Hrvatskoj, pa se očekuje sudjelovanje više od 300 novinara, komunikacijskih stručnjaka, javnih djelatnika i drugih osoba koje se bave medijskim djelatnošću u Republici Hrvatskoj. 

Tako će u raspravi o izmjenama i dopunama Zakona o elektroničkim medijima sudjelovati Krešimir Partl, državni tajnik u Ministarstvu kulture u čijem se resoru "kroje" izmjene i dopune postojećeg Zakona o elektroničkim medijima. U radu ovoga panela očekuje se sudjelovanje pravnih stručnjaka RTL-a i Nove TV, Tonka Weissmanna i Ivane Vukinovac, kao i predsjednika NUT-a Denisa Mikolića, predsjednika HURiN-a Željka Švende i predsjednika INAMA-a – podružnice Interacitve Advertising Bureau za Hrvatsku Jana Jileka. Tim će panelom moderirati Josip Popovac, predsjednik Vijeća za elektroničke medije. 

Ništa manje zanimljiva neće biti ni rasprava o položaju i ulozi žena u medijima, koja je predviđena za srijedu 14. studenog u poslijepodnevnim satima. O tome će raspravljati Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova; Perica Bukić, izvršni direktor Hrvatskog vaterpolskog saveza; dr. sc. Lidija Bojić Ćaćić, direktorica za ženski rukomet pri Hrvatskom rukometnom savezu te sportske novinarke Dea Redžić i Romana Eibl. Kroz ovu panel raspravu voditi će Anita Malenica, članica Vijeća za elektroničke medije. 

Iznimnu pozornost sudionika 11. Dana elektroničkih medija zasigurno će izazvati i rasprava o autorskim i srodnim pravima u medijskoj i glazbenoj industriji na lokalnoj i nacionalnoj razini. Programom panela je predviđeno da o toj iznimno važnoj temi za lokalne medije u raspravi sudjeluju Mislav Maroević, član Izvršnog odbora HURiN-a, Mario Vukoja iz Hrvatskog društva skladatelja – Službe za zaštitu autorskih muzičkih prava, Branko Komljenović dopredsjednik Udruge za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava, Tajana Tomić iz Zavoda za intelektualno vlasništvo, te odvjetnica Kristina Delfin Kanceljak, a moderatorica tog panela biti će Romana Matanovac Vučković, izvanredna profesorica na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. 

U četvrtak će biti održana i panel rasprava, te radionica Fonda za pluralizam i raznovrsnost elektroničkih medija na kojem će biti riječi o novom natječaju za dodjelu sredstava Fonda, a o tome će govoriti Davor Marić, član Vijeća za elektroničke medije, Miro Križan, voditelj Pravnog odjela Agencije za elektroničke medije te Tomislav Pupačić viši analitičar u Agenciji za elektroničke medije. 

Okupljanje medijskih djelatnika u Svetom Martinu na Muri biti će prigoda i za Sabor Hrvatske udruge radijskih nakladnika, te sjednicu Nacionalne udruge televizija, koje će sažeti aktivnosti svoga jednogodišnjeg rada i odrediti smjernice svoga budućeg djelovanja. 

Na posebnoj svečanosti biti će predstavljeni i HURiN-ovi regionalni centri, te dodijeljene godišnje novinarske radijske nagrade Hrvatske udruge radijskih nakladnika.

DANI ELEKTRONIČKIH MEDIJA U SVETOM MARTINU NA MURI 13. - 15. 11. 2018. - program

13.11.2018 13:23:00

Facebook Twitter Instagram