Vijesti

Veliko zanimanje za sjemenje starih sorti povrća i voća u Cerniku

Jučer je u Cerniku, u organizaciji Udruge vinogradara i voćara Cernik, novogradiški ogranak Udruge Živa Zemlja, Savjetodavna služba, Lokalna akcijska grupa Zapadna Slavonija i OPG Hudolin uz potporu Brodsko-posavske županije, Općine Cernik, Hrvatskih šuma, Uprava Nova Gradiška i tvrtke Žakić-commerce, organizirana manifestacija 'Sačuvajmo stare sorte Cernik 2018.' U Hrvatskom domu u Cerniku okupilo preko 40 izlagača, koji razmjenjivali sjemenje starih sorti povrća i po prvi put veću razmjenu plemki starih sorti voća i plemki šumskih voćkarica. 

Osim razmjene sjemenja i plemki starih sorti održana je i tribina na temu „Važnost očuvanja starih sorti" na kojoj su sudjelovali i stručnjaci za voćarstvo i šumarstvo Savjetodavne službe, Šumarskog fakulteta, LAG-a Zapadna Slavonija, rasadničari, voćari-praktičari i predstavnici škola.

Svoju podršku manifestaciji daso je i saborski zastupnik Davor Vlaović, zatim ravnatelj Savjetodavne službe Zdravko Tušek, a u izaslanstvu BP županije su bili župan Danijel Marušić i pročelnik za poljoprivredu Željko Burazović. 

Velik broj posjetitelja i izlagača na ovoj jedinstvenoj manifestaciji obradovao je domaćine jer su si ovom prigodom otvorili i mogućnost za konkretne akcije sjetve i sadnje, prije svega u školama, a onda i u naseljima. Načelnik općine Cernik, Vitomir Žakić izrazio je zadovoljstvo velikim brojem izlagača - Nismo očekivali da će biti toliko ljudi, hvala svima koji su došli unatoč lošem vremenu. Cilj je ove manifestacije vratiti te stare sorte na mjesto na kojem su bile, one se ne prskaju, nema pesticida. Vraćamo se životu naših starih, koji su živjeli zdravo, čuvali sjeme svog voća i povrća. Nekad je selo hranilo grad, sad je obratno - grad hrani selo. To moramo promijeniti.-

Predsjednik udruge vinogradara i voćara općine Cernik, Zvonko Živković je istaknuo - Moram zahvaliti svim izlagačima, znali smo da to ljudi vole i cijene, ali da će doći u ovakvom broju, to nisam očekivao. Jedino nam od najavljenih gostiju nisu stigli prijatelji iz Dalmacije i Gorskog kotara, po ovim uvjetima to je bilo nemoguće.- 

Nastavak akcije organizatori planiraju u listopadu kada će uz manifestaciju Dan cerničkog portugisca organizirati i izložbu te determinaciju plodova starih sorti voća i šumskih voćkarica.

 

04.03.2018 17:07:07

Facebook Twitter Instagram

Foto galerija